Förflytta Berg – en konstutställning i ETC Solpark

Den 2 juli – 20 september 2022 visas konstutställningen "Förflytta berg" i ETC Solpark av konstnärerna Bigert & Bergström, Hanna Ljung och Tina Nykvist om klimatförändringar, solen och berget Kebnekaise.

Förflytta Berg är namnet på den sommarutställning som, arrangerad av Konstfrämjandet Kraft, öppnar den 2 juli i ETC Solpark i Katrineholm. Utställningen är gratis att besöka under ordinarie öppettider och innehåller verk av konstnärerna Lars Bergström, Mats Bigert, Hanna Ljungh och Tina Nykvist. Tematiken rör sig kring solen, den globala uppvärmningen och vilka konsekvenser denna får för Kebnekaise – Sveriges högsta berg som de senaste decennierna minskat med tjugo meter i höjd.

I verket The Freeze, 2015 Rescue Blanket for Kebnekaise beskrivs hur konstnärsduon Bigert & Bergström täcker Kebnekaises södra topp med skyddsfiltar för att hindra att glaciären smälter bort, medan verket I Am Mountain, To Measure Impermanence av Hanna Ljungh är en sex timmar lång tagning av samma plats. Filmerna speglar tid och materia där bergets långsamma sten står i kontrast till den mer flyktiga vätskan i glaciären. Det blir en undersökning av tid utifrån filmens, geologins, vetenskapens och samtidens förutsättningar. Båda verken spelades in under samma dag och de olika filmteamen hjälpte varandra. Bigert & Bergström deltar även med verket CO2 Lock–In som består av 300 kilo tunga fotbojor – motsvarigheten till vad en vanlig svensk släpper ut i koldioxid under tio dagar. Tina Nykvist deltar med verket Alpha Channel / Alfa kanal som är ett interaktivt verk där betraktaren uppmanas att passera en ljusstråle – i skuggan framträder då andra bilder. Det är ett tekniskt avancerat verk med många bottnar, om de avtryck människan lämnar efter sig och allt som går att upptäcka i dem.

Utställningen är kuraterad av Nils Claesson och arrangeras av KonstfrämjandetKraft med stöd av Katrineholms kommun och Statens kulturråd. Konstfrämjandet Kraft kommer under utställningsperioden att ordna publika visningar och även en animationsverkstad för barn och unga.

Mer om projektet och Konstfrämjandet Kraft hittar du här.

Välkommen på vernissage

Lördag den 2 juli, kockan 11:00 – 17:00 är du välkommen på vernissage i ETC Solpark.

Det är fri entré hela dagen och vi skålar och inviger konstutställningen klockan 14:00. Därefter blir det en gemensam rundvandring där konstnärerna själva presenterar de olika verken.

Öppettider
Utställningsperiod 2 juli – 20 sep 2022
Onsdagar och fredagar 09:00 – 18:00
Lördagar 11:00 – 15:00

Adress
ETC Solpark
Enenergikullen 1
641 96 Katrineholm

Kontakt
Nils Claesson, Konstfrämjandet Kraft
nilstaki@hotmail.com
070–632 93 69

Dela med dig