Välkommen till Grön Lördag – 22 april!

Nu är det vår och som vanligt slår vi upp dörrarna till växthuset på Solparken och bjuder in till en dag i odlingens tecken - Grön Lördag!

Årets tema är Tomater. Vi har därför bjudit in den populära bloggprofilen Johnna Gilljam. Det är ingen inträdesavgift på Grön Lördag men de som vill gå på föreläsningen får betala 70 kronor på plats.

Johnna Gilljam, mer känd som ”Bondjäntan”, skriver regelbundet i tidningen Land och i mars 2023 gav hon ut sin första bok ”Tomater – odla för hela året”. En fantastisk bok som berättar allt du behöver veta för att odla tomater.

Det är ingen inträdesavgift på Grön Lördag men föreläsningen kostar 70 kronor som betalas på plats i kassan eller med swish vid dörren.

Bild på Johnna Gilljam. Foto: Tina Axelsson

I Växthuset hittar du mängder av fina grönsaksplantor och där kan du botanisera mellan mängder av olika tomatsorter, allt från praktiska busktomater, söta körsbärstomater till saftiga bifftomater. Alla givetvis odlade utifrån ekologiska principer.

Förutom plantor hittar du allt det du behöver för att lyckas med din ekologiska odling: Vår fermenterade näring Jordkraft är, precis som det låter, en boost för jorden och för växterna. Vi säljer också vår Biokol, såklart mättad med jordkraft den också. 

Vår trädgårdsmästare Elin Starck guidar i växthuset, där hon kommer att berätta om våra odlingar och om våra odlingstekniker. I år kommer vi odla närmare 50 olika sorters tomater. Passa på att ställa frågor om dina egna odlingar!

En nyhet för i år är vårt samarbete med Helena GarnforsTrädgårdshjälpen. Helena är regenerativ trädgårdsdesigner utbildad inom permakultur och skogsträdgård och kommer vara den del av Trädgårshjälpen som hjälper dig att skapa en hållbar och vacker trädgård. Under den här dagen kommer Helena dela med sig av sina bästa tips för att du ska bli en miljöhjälte i din trädgård!

ETC medverkar på Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2023

När du ändå är på plats, passa på att kika runt i vår solcellspark, där vi har många olika typer av solceller och fiffiga energilösningar. Eller varför inte ta en titt i vårt visningshus av ETC Torp? Eller passa på att ladda din elbil med ren solel?

Under dagen kan du också besöka vår vinterutställning Om omslag i Konsthallen, där vi visar upp ett axplock av några av ETCs alla omslag. Utställningen guidas digitalt med hjälp av QR-koder, där berättar Johan Ehrenberg mer om bilderna.

Datum: 22/4 

Tid: kl. 10.00–16.00

Adress: ETC Solpark, Energikullen 1, 641 96 Katrineholm

PROGRAM

10.00 – 15.30 Caféet öppet

10.30 Elin Starck guidar i växthuset

11.30 Helena Garnfors berättar om Trädgårdshjälpen, i Konsthallen

13.00 – 15.00 Johnna Gilljam. (Biljettpris 70 kr, betalas på plats.)

Övrigt  i parken:

  • Ladda din elbil med solel direkt från parken
  • ”Om omslag” – ETC-omslag genom tiderna, i Konsthallen.
    Utställningen guidas digitalt med hjälp av QR koder, där Johan Ehrenberg berättar mer om bilderna.
  • ETC Torp är öppet
  • Caféet är öppet för en vegetarisk lunch eller en smarrig fika.
  • För barn finns en mindre lekpark, höns att mata och spralliga lamm att kika på

Dela med dig