Konstnärlig forskning i ETC Solpark

Under två veckor i juni flyttar den konstnärliga forskningen in i ETC Solpark. Konsten dyker upp på åkrar, i växthus, inne i konsthallen och serverhuset men också under solpanelerna och där besökarna minst anar. Det blir performance, filmer, ljudkonst och VR-verk.

AWESOME ARARAT · 3–11 juni

Olika verk som kommer finnas att ta del av under utställningen.

Ararat är överlevnadens berg, som det står i gamla testamentet, där Noaks Ark strandade.
ARARAT är också en förkortning avAlternative Research in Architecture, Resources, Art and Technology. Det betyder att murar behöver rivas mellan olika sätt att tänka och producera  för att utveckla lösningar för hela mänskligheten. 

AWESOME ARARAT betyder även att vi är avundsjuka på en utställning som gjordes på Moderna Museet 1976. 

AWESOME ARARAT innebär ett möte mellan konstnärlig forskning och publik men också en djupare dialog med solparkens idé. ETC Solpark är en gestaltad vision av ett hållbart sätt att göra elektricitet, bygga hus och odla. Platsen är redan laddad med förslag, försök och konkreta exempel på att det går att bygga alternativ till en ekonomi som bygger på konsumtion, resursslöseri och rovdrift på människor och natur. Nu lägger vi till konsten.

AWESOME ARARAT bjuder på ungt, gammalt, piggt, spretigt, klurigt, skarpt och främst av allt: aldrig tråkigt. För konsten går inte att stoppa. 

AWESOME ARARAT är en utställning som visar arbeten av 15 studenter på Stockholms konstnärliga högskola från kurserna The Impact of Research och The Art of Impact.

Utställningen är ett samarbete mellan Stockholms konstnärliga högskola och ETC Solpark.

10 konst och medieprojekt

 • Us: The Sea of Sounds – Audio Prototype, Michal Lovecky, Adele Cheraghi och Ville Kurki
  Ett immersivt verk under solpanelerna som handlar om att färdas under vatten. Med VR-hjälmar med mera.  
 • Passions of Utopia,  Johannes RydingerNicia Fernandez och Grijalva Yasmin Van Dorp. Verket bygger på utopier som gestaltas som latinamerikansk såpopera; telenovelas
  Plats: Visas i ETC Torp.  
 • P E R I C A R D I U M av Sara Key, Max Lundergård och Susana Santa Marta
  Plats: Visas i växthusen.
 • The Ghost Charriot av Dan Lageryd. 8-kanaligt ljudverk. Ett projekt längs med Riksvägen. Det är Dan Lageryd som spelat in ljudet av Essingeleden. Ljudet ska spelas upp i solparken. Det är en forskning i framtidens nostalgi då bensin och dieselmotorer inte finns längre.
 • The Throne. Ett projekt som är en kungatron. Det är Alexander Mood som ärvt ett kungarike av sin far. Han har försökt demokratisera det Han har försökt demokratisera det och skrivit en ny konstitution.
 • Exile Diary av Shauheen Daneshfar om att vara utanför Iran när det sker ett folkligt uppror.
 • Excursion: Karin Willén intervjuar män som i hela sitt liv arbetar med industriellt skogsbruk och som nu ändrat sig.
  Plats: Serverhallen.
 • Jolly Bobs av Matthew D’Arcy som samlat ihop en grupp engelsmän som flyttat till Sverige på grund av kärlek. Det blir en scenshow med inslag av video och intervjuer. Matthew vill helst ha en publik av kvinnor från Katrineholm som publik.
 • Hon har Svens naglar. Alltid något.” Emilie Löfgren som är dokumentärfilmare gestaltar problematiken att bli mamma eller inte.  
 • Elektriskt herbarium av Åsa Lipka Falck. Åsa kommer från Jämtland. Henne släktgård ligger på botten av en damm.  Ett ljudande verk som bygger på turbinernas muller i ett kraftverk.
  Plats: Serverhallen.
Vernissage är den 3 juni, kl 12–18

Utställningen AWESOME ARARAT kan ses på ETC Solpark, Energikullen 1 i Katrineholm.
Vi inviger utställningen den 3 juni, kl 12:00.

Dela med dig