Konst som gör nytt av det som skulle kastas. Konst som ger dig något att tänka på. Konst som går att äta.
Takao Momiyama

Nya kläder kastas i soporna och bränns upp. Det måste finnas ett annat sätt?
Trasiga textilier blir ny konst med sashiko. På japanska att sy små stygn för hand och laga nytt av gammalt. Takao Momiyama är en bondpojken som blev konstnär. Nu visas hans Monumentala arbeten i textil och tre workshopar där alla är välkomna.
WORKSHOP
Nyhet! På grund av stor efterfrågan så släpper vi 15 platser till den populära kursen Sashiko.
Nytt datum: 29 september kl. 10–16
Sashiko med Takao Momiyama!
14 juli, 16 eller 29 september 10.00 – 16.00. Ta med ett klädesplagg eller andra textilier som ska lagas eller bearbetas. Nålar i lite olika storlekar. Tråd (gärna bomull). Sax. Olika små bomullstyger. Penna, papper och linjal.Workshopen är en introduktion till sashiko, en japanskt lagningsteknik. Vi går igenom grundtekniker, övningar med provexempel och tid för göra färdigt. Det finns massor inspirationsmaterial, inte minst i utställningen, som tex Boro (trasiga textilier) från Japan, och olika exempel på hur man kan laga sina kläder, vardagstextilier och fria kompositioner.
Ofta hinner man inte allt som man har tänkt, men det som ni får ta del av under kursen blir en start för er framtida projekt. Det finns fika i Solparken.

Lärare: Takao Momiyama
Pris: 500 kr om du anmäler dig innan 1 juni, 650 kronor därefter.
Frågor: budomomiyama@gmail.com
Länk: www.fiberartsweden.nu/index.php/artist/takao-momiyama
Takao Momiyama är född i Japan och växte upp i bondekulturen innan konsumtionssamhället tog vid. Under 1970-talet flyttade han till Europa och på 90-talet utbildade han sig på Konstfack, textil i Stockholm och är sedan 16 år verksam som konstnär och budotränare utanför Simrishamn. Mottainai är huvudtemat för verksamheten. Det är ett japanskt uttryck som betyder ungefär: slösa inte. Begreppet ger namn åt en filosofi av sparsamhet. Det handlar om omsorg, återbruk och om att lappa och laga med hjälp av sömnadstekniken sashiko som är en traditionell japansk lagningsteknik.
Se film om Takao Momiyama.
Gunnel Pettersson

Det går att plantera konst. Den gillas av bin och går att äta. Gunnel Pettersson gör ätbar och växande konst av bovete. Bovetet blir bakverk, sobanudlar och gerillaodling på nya marker. Konst som inte innehåller gluten och som älskas av bin. Bovete är en gammal svensk gröda som växer på magra jordar. Just nu växer den i ETC Solpark. Är detta verkligen konst? Kom och smaka. Den nya konsten finns överallt.
Bovete är en ört som är släkt med rabarber och pilört och är fritt från gluten. Den används i många kulturer som japanska nudlar, ryska plättar, italiensk pasta, bulgur i Polen och bakverk och galetter i Bretagne. I Sverige finns ett fåtal odlare, men före före moderniseringen av jordbruket i större omfattning i södra delarna av landet.
WORKSHOP
Bovete är här för att stanna. Det här är en kurs för dig som är hungrig. Den börjar ute på fältet i Solparkens boveteåker och avslutas med gemensam matlagning. Bägge gångerna delar Gunnel sina recept för bakverk och matlagning. Vi förbereder lunchen genom att tillverkar soba – de japanska traditionella nudlarna och äter tillsammans. Det blir två workshops med olika fokus beroende på odlingssäsongen. Från sådd till skörd. Kursen börjar alltid med ett samtal i åkern om bovetet. Från ett kulturarv till att gerillaodla och för större arealer som en komponent i framtida livsmedelsförsörjning.
Den första juli är det fokus på sådd både för dem med större odlingsambitioner och för mindre ytor för att till exempel bidra till bin och mulors miljö.
Den 30 september är fokus på skörd av solparkens bovetefält och beredning av mjöl.
Den andra delen ägnas bägge gångerna åt utbyten av recept för bakverk och matlagning. Vi förbereder lunchen genom att tillverkar soba – de japanska traditionella nudlarna och äter tillsammans.

Lärare: Gunnel Pettersson
Pris: 500 kr inklusive lunch, om du anmäler dig innan 1 juni, 650 kr därefter.
Länk: www.fiberartsweden.nu/index.php/artist/gunnel-pettersson
Frågor till: gunnel.pettersson@odlingen.org
1 juli, klockan 10.00 – 14.00
30 september, klockan 10.00 –14.00
Gunnel Pettersson är utbildad på Konstfack, textil och vidareutbildad på Kungliga konsthögskolan inom nya media, och är verksam utanför Simrishamn med projektet Odlingen. Det är en konstnärlig praktik, som har blivit ett sätt att leva och experimentera utopin. Målet med denna praktik är att bidra till ett odlingslandskap med större mångfald genom kunskap om odling av bovete.
Nisse Bergman

Många av oss vet ingenting om vad som döljer sig i en datorburk. Men vad händer om en liten detalj i en dator blir jättetstor? Hur ska vi kunna förstå en värld där den stora kraften som ändrar våra liv i grunden är informationsteknologi? Nisse Bergman är dataprogrammeraren och spelutvecklaren som utbildade sig till konstnär.
Nisse Bergman är konstnär och deltar i utställningen Först var det mörkt i ETC Solpark. Nisse är den unge spelutvecklaren och dataprogrammeraren som hoppade av branschen och utbildade sig till konstnär. Nisse Bergman gick en femårig utbildning i fri konst på Konstfack och utexaminerades 2022.
SAMTAL MED NISSE BERGMAN
Möt konstnären Nisse Bergman. Det blir ett samtal med Nils Claesson, som också är konstnär och aktiv i att visa konst i Solparken. Platsen är caféet i ETC Solpark.
Länk: https://www.nissebergman.com/
Tid: 30 september, klockan 14.00
Plats: ETC Solpark

Kurs i Stop Motion

Stop Motion animation är det äldsta sättet att göra animerad film. Under två dagar lär du dig grunderna genom en lekfull filmskapande process. Stop Motion är ett sätt att förstå världen genom att plocka ner den i bitar och sätta ihop den igen. Genom att bygga en scenografi och berätta en historia lär vi oss tänka i filmiska. Den metoden som lärs ut är densamma som i stora professionella filmproduktioner.
WORKSHOP
Lärare: Nils Claesson
Kostnad: 1000 kronor
Tider: 10.00 – 16.00 bägge dagar.
Ta med oömma kläder som tål färg.
Tid: 18 – 19 Augusti, kl 10–16
Plats: ETC Solpark

Nils Claesson är konstnär och filmare. Han har regisserar och gör animerad film. Nils har varit med och byggt upp undervisningen i animerad film på Stockholm konstnärliga högskola och tycker att det är fantastiskt kul att ge workshops. Att animera är ett sätt att göra världen begriplig genom att plocka ned den i små delar och sätta ihop den igen. Här är länk till två filmer Kamelonten och Månansiktet.
Utställningen Först var det mörkt presenteras av:

Med stöd från:


