Upptäck parken

Välkommen till en värld av inovation, solkraft och klimatsmarta lösningar.
ETC Solpark är byggd för att alla ska kunna åka hit, titta på solcellsanläggningarna som tidningarna skriver om, titta på elbilen, kolla varmluftspaneler, knacka på de transparenta solcellerna och se växthusen växa fram.

Vår park är full av innovativa energilösningar och annat kul. Nedan ser du ett urval av allt vi håller på med.

Nya lösningar

Parken har vuxit fram sedan 2011 och är idag en av Sveriges största solcellsanläggningar. Och vi bygger ut hela tiden. Nya hus, nya solcellstak och nya solceller på ställningar. Här kan du se de senaste framstegen inom solenergi, nya typer av paneler, integrerade tekniker, etcetera. Parken är också ett ställe att träffas i och lära sig mer. Vi vill gärna dela med oss av de erfarenheter vi fått när vi sysslat med solel sedan 2009.

Solhuset med café

Solbutiken öppen hela dagen. Här hittar du böcker, solcellsvaror, smarta klimatvänliga produkter, leksaker och dessutom fika. Passa på att vila ut en stund på vår veranda eller vandra runt bland tomater och grönt i det lilla vinterträdgårds annexet med kaffekänsla. Ja, det är vårt eget kaffe vi använder. Fairtrade och rostat av ETC själv. Supergott.

Våra växthus

Vi började för några år sen. Samlade in pengar från läsare och började odla tomater. Växthusen är täckta av solceller och ska göra mer energi än de förbrukar. Idag använder vi växthusen inte bara till tomater utan till allt ifrån vår egen näringsrika jord och växtnäring till chili, vintersquash och andra spännande grönsaker. Vi har också en liten scen som vi hoppas få använda mer under året som kommer.

ETC Näring

ETC Näring är vårt bolag som tar fram näringsprodukter. Syftet är att visa att vi alla kan hjälpa till att lagra utsläpp i vår matjord. I dagsläget så producerar vi näring, bokashi och biokol för oss själva och våra samarbetspartners. Men vi har även andra produkter på gång som bokashijord och lerbollar av biokol, fermenterad drav och lera som med mikroorganismer kan rädda sjöar.

Gå våra kurser

Gå en av våra populära solcellskurser. Vi har kurser både för dig som precis börjat fundera på solceller och till dig som bestämt dig och vill planera ditt tak. Du kan gå våra kurser på plats eller online. Vi har ibland också en del gästkurser beroende på samarbeten.

Energihuset

Nu eldar vi och gör biokol i ETC Solpark. Biokolet fermenteras sedan med vår växtnäring och läggs ner i odlingar. Både våra egna och samarbetspartners. Ett kilo biokol lagrar tre kilo koldioxid. I tusen år. Fantastisk kraft. Dessutom gör vi el av värmen när vi eldar. Med spännande nya lösningar. Ett klimatpositivt kretslopp. Kan vi så kan alla.

Kul för barnen

I parken finns mycket att upptäcka och göra för hela familjen. Stanna till och klappa fåren som håller ogräset borta från våra solpaneler, hälsa på i vårt portabla hönshus eller tävla mot en solpanel och se vem som lyckas alstra mest energi. För barnen finns här även gungor och möjlighet att köra vår eldrivna mini-Tesla.

Solskolan

Vår solskola är klimatpositiv, vi gör mer ren energi i detta hus än vi nånsin kommer att använda. Det betyder att denna enkla byggnad är en förbättring av klimatet, ett litet steg mot mindre utsläpp. I vår skolan har vi konserter, filmkvällar och författarträffar – och dessutom kurser om allt ifrån solenergi och ekologisk tomatodling till biodling och solgrillning.

Serverhallen

Det här är en liten hall, ett bygge där vi provar om våra tankar kring en serverhall i trä håller fullt ut. Vi kommer ha plats för endast 20 rack i början och därmed 200 servrar. På väggar och tak ska vi göra 50 procent av elen, resten ska skapas av solceller på marken. Vi lagrar el i batterier från dag till natt och ska senare via vätgas lagra från sommar till vinter.

VÄLKOMNA

ETC Solpark är byggd för att alla ska kunna åka dit, titta på solcellsanläggningarna som tidningarna skriver om, titta på elbilar, kolla varmluftspaneler, knacka på de transparenta solcellerna och se växthusen växa fram. Bit för bit byggs den ut bara för att visa alla vad som går och vad som finns. (All el som görs där säljs sen via ETC El.) ETC Solpark har en kapacitet på över 4.000.000 W. Och vi bygger ut hela tiden. Nya hus, nya solcellstak och nya solceller på ställningar. Men parken är också ett ställe att träffas i och lära sig mer.

Här har vi guidade visningar, föreläsningar och konferenser. Vi vill gärna dela med oss av de erfarenheter vi fått när vi sysslat med solel sedan 2009. För de som vill sätta upp sina solpaneler själva har vi kurser i montering. Vi går då igenom olika solcellspaneler och växelriktare och har praktiska övningar i montering på olika takbeläggningar. I parken ligger också vårt Solhus med café och butik, våra växthus, energihuset som producerar biokol, vår solskola och vår nya serverhall som vi bygger fylld med solceller.