Tusen trädgårdar i solparken: ”Här kan du ställa frågor om klimatsmart odling”

30 juni genomförs ”Tusen trädgårdar” – ETC Odla i ETC Solpark deltar. ”Vi inspirerar eftersom vi visar att det går att odla klimatsmart även storskaligt”, säger trädgårdsmästare Elin Starck.

Tusen Trädgårdar är Sveriges största trädgårdsvisning. ETC Odla tycker att det är självklart att delta.
– Jag tycker att vi har många spännande saker att berätta om odling. Vi odlar ganska storskaligt och det kan vara både inspirerande och intressant att det funkar med klimatsmart odling även i större skala. Vi har bland annat ett ovanligt stort sortiment av tomatsorter, säger Elin Starck.
Hon menar att platsen är väl värd ett besök, här finns toppmoderna energilösningar och spännande arkitektur i kombination med odlingar både i växthus och på friland.
– Vi håller på att anlägga en barnträdgård, den har inte vuxit upp så mycket än, men den blir en attraktion senare i sommar, med stor variation av blommor och grönsaker, tillgänglig för lite mer lek. Vi håller även på att skapa ett tropiskt växthus, vilket är i sin linda.

Har ni även försäljning under Tusen trädgårdar-dagen?
– Vi har fortfarande grönsaksplantor och blommor till salu och självplock på kål. Vi har café i solparken och våra växthus är öppna. Där har vi en tomatutställning med tomater som håller på att mogna och där man kan läsa på om tomater. Man kan även köpa fermenterad näring och biokol och det finns utrymme att ställa frågor om odling.

Första gången Tusen Trädgårdar arrangerades var 2010 och eventet har sedan hållits vartannat år med hjälp av tusentals trädgårdsentusiaster. För varje år har intresset för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna ökat.

Alla kan göra klimatnytta

Elin Starck konstaterar att det finns mycket klimatnytta vi var och en kan göra i vår egen trädgård, balkong, kolonilott eller arbetsplats.
– Skulle vi alla börja kompostera hemma, så skulle det minska vårt användande av fossila bränslen och även utsläppen av växthusgaser.
Elin Starck sammanfattar att klimatperspektivet i trädgården i grunden handlar om att tänka cirkulärt, härma naturen och ge mat åt insekterna.
Hon menar att det inte är särskilt svårt.
– Att tänka cirkulärt handlar om att ta tillvara på allt. Samla regnvatten för bevattning. Ogräs och matavfall kan komposteras. Kvistar kan klippas ner eller flisas. Det ger ett ypperligt täckmaterial till buskar och träd, eller så kan du blanda det i trädgårdskomposten. Mykorrizhasvamparna kommer att tacka dig!

Härma naturen även i det lilla

Att härma naturen är möjligt även i en väldigt liten trädgård, konstaterar Elin. Hon förklarar att det innebär att plantera vegetation likt ett skogsbryn, där träden är det översta skiktet som ger skugga och håller fukten, buskarna bromsar vinden – och även de håller fukten – samt örtskiktet som täcker upp minsta lilla jordyta, så får man en nästintill självreglerande plantering.
– Ett annat tips är att utnyttja växternas nischer. En del perenner och buskar bara älskar torr och mager jord medan andra tålmodigt står ut i torr skugga. Det finns en växt för alla lägen, utnyttja dem!
Att ge mat åt insekterna tycker Elin är en mycket viktig punkt.
– Även om du bara har en liten balkong, så kan du göra stor nytta.
– Villaträdgårdarna skulle mycket väl kunna vara räddningen för många insekter, de kan hjälpa till att bygga bryggor mellan områden för att insekter ska kunna sprida sig, här finns det också potential med den mångfald av olika typer av växter som finns i trädgårdarna.

Vad ska man tänka på?
– Minska på gräsmattan, öka ängsytorna. Det kan räcka med en kvadratmeter så gör det nytta.
– Plantera tidigblommande växter såsom sälg eller pil, krokusar och vilda tulpaner och låt bli att klippa gräsmattan så tidigt. I England kallas det ”no mow may”, (klipp ej i maj), ett sätt att låta insekterna kom igång ordentligt på våren.
– Plantera blommande träd och fruktbärande träd eller buskar, alla de är uppskattade av insekter.
– Välj enkla blommor, perenner och rosor, de ger mycket nektar och pollen.
– Odla, eller låta bli att rensa bort, värdväxter där insekter kan lägga ägg. Till exempel brännässla och röllika men också de allra flesta träd är viktiga.

Fakta/ Tusen trädgårdar

• Syftet med Tusen Trädgårdar är att alla som älskar trädgårdar träffas och delar vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst. Folkbildning och odlingsglädje i fin symbios.
• ETC Solpark medverkar i Tusen Trädgårdar, den 30 juni kl.10–17.
• Tusen Trädgårdar arrangeras av Svensk trädgård, i samarbete med trädgårdsjournalist Gunnel Carlson,Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna,
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), Rikare trädgård och Impecta Fröhandel.

Dela med dig