7 Maj Odlingsdag i solparken!

Den 7 maj kl. 11.00-16.00 slår solparkens växthus upp portarna för en odlingsdag med temat jord. Temat är givet, då jorden är grunden för all lyckad odling. Under dagen kommer vi att hålla guidningar av både biokolspannan och växthusen där vi kommer berätta hur vi odlar för en lyckad skörd.

Vi har också bjudit in odlingsgurun Lena Israelsson som kommer att berätta om hur du kan bygga egen matjord. Vi har också bjudit in författarna till den nya boken om bokashi som ges ut i början på maj på leopard förlag. I växthuset säljer vi plantor; bl. a. ett urval av ovanliga och odlingsvärda tomatsorter och såklart lite av de primörer som har hunnit bli klara i växthuset.

Alla föreläsningar och guidningar är gratis, men se till att kom i god tid för att få en bra plats.

Hållpunkter för dagen:

11.30 Visning av biokolspannan. Sten åke Nordin berättar hur man gör biokol och vad som gör den till en sådan bra jordförbättrare. start vid entrén till stora växthuset

12.15 Guidning av växthuset. trädgårdsmästare Elin Starck berättar om hur vi aktivt jobbar med mikrolivet i jorden för att få en god skörd- i dubbel bemärkelse! Start vid entrén till stora växthuset

13.15 Boksläpp av ”Stora boken om bokashi”. Malin Sairo, Jenny Harlen och Emma Stille ger ut en ny bok om bokashi i början på maj. Under den här dagen delar de med sig av deras bästa tips för att lyckas med bokashi. Hålls i ”teatern” uppe på kullen

14.30 ”Älskade jord” Lena Israelsson. Journalisten, författaren och odlaren lena Israelsson har engagerat sig i frågan om bekämpningsmedlen som kallas pyralider som har hittats både i odlingsjordar, gödsel och flytande näring och som gett missbildade plantor. I den här föreläsningen berättar lena hur du kan själv skapa jord och gödsel helt utan gifter, men med massor av mikroorganismer. Hålls i ”teatern” uppe på kullen.

Mer att titta på:

  • Caféet håller öppet, där kan man köpa vegetarisk lunch och fika. Där finns också en mindre butik med en blandning av hållbara, smarta prylar, odlingstillbehör såsom biokol och våra jordstärkande fermenterade produkter samt böcker från leopard förlag.
  • Solparken med alla former och varianter av solceller är fri att strosa runt i.
  • ETC Torp, vårt nyckelfärdiga ekohus med tillhörande växthus är öppet att kika in i.
  • För barnen har vi en mindre lekpark. På områden finner ni också får med sina lamm och höns som sprätter mellan solcellerna.
Dela med dig