Efter 40 år i transgarderoben kom Johan Jenny Ehrenberg ut – igen – som trans i offentligheten, förra året. Upprinnelsen var att hen fick tillgång till ett unikt bildmaterial som togs under den period hen levde som Jenny år 1983. Att återse bilderna från ungdomsåren var omtumlande.
– Mina minnen av 1983 är väldigt mörka, det var hemska upplevelser. Jag har kraftiga minnen av att jag bara kände mig misslyckad. Och sedan ser jag Hattes bilder på den här söte lille pojken som blir en flicka, säger Johan Jenny Ehrenberg.
Hen kände att dessa foton förtjänar en utställning. Men en känsla gnagde.
– Det blir politiskt fel med tanke på den nya transfobin som sprids, framför allt politiskt. Jag insåg att jag också måste se hur det är idag. Och då fick jag hjälp av fotografen Håkan Elofsson.
Resultatet blev ett nästan 100 sidor långt reportage i dagstidningen Dagens ETC om Johan Jenny Ehrenbergs relation till trans; om förtryck, våld, rädsla – om politik, solidaritet och kärlek. Reportaget har nu blivit till en bok ”Könsbytet – The true story”.
En stor utställning togs också fram och ställdes ut på Kulturhuset i Stockholm december 2023. Nu är den omgjord för att kunna fungera i alla städer, i stora som små lokaler, under namnet Befrielsen.
Stoppa attacken på människors rättigheter
En drivkraft för Johan Jenny Ehrenberg att göra utställningen är att få den rörelse som behövs för att skydda människor att vakna, för att stoppa extremhögerns angrepp på människors rättigheter. Hen tycker att trans blivit frågan där man äntligen har satt ner foten och sagt stopp.
– I andra frågor har man backat gentemot högerextremismen. Nu har en väldigt bred grupp slagit fast att det här är en mänsklig rättighet, där backar vi inte.
När utställningen visades i Stockholm upplevde Johan Jenny en stark känsla av befrielse.
– Bilderna är så starka att människor känner sig stärkta. Många fördomar ramlar av en. Får en att fundera över sin egen identitet och ger känslan ”jag får vara den jag är”.
Johan Jenny håller tal
I samband med att utställningen invigs kommer Johan Jenny Ehrenberg att hålla ett tal på varje ort.
Talet på ETC Solpark hålls under utställningens vernissage 18 maj klockan 15. Välkommen!
Jenny, 1983. Foto: Hatte Stiwenius
Turnésschema Befrielsen
Våren 2024
Eskilstuna: Kulturhuset Royal, 15-17 maj
Katrineholm: ETC Solpark, 18 maj–1 oktober
Norrköping: Arbetets Museum (i samarbete med Pride), 20–26 maj
Linköping: Stadsbiblioteket (i samarbete med Pride), 27 maj-2 juni
Göteborg: Strawberry Hotel (West Pride), 10-16 juni
Hösten 2024
Stockholm: Solna Kulturhus, 23 september-11 oktober
Under 2025
Borås: Abecita Popkonst och Foto 24 januari-5 maj 2025
Rättvik: Kulturhuset i Rättvik, februari-mars 2025
Vill du att Befrielsen och Jenny Ehrenberg kommer till din stad?
Har du tips på lokal där Befrielsen kan synas? Mejla ditt tips direkt till befrielsen@etc.se