I år gästas evenemanget Grön lördag av Sofia Hölaas Borén från Solbackens Småbruk, som kommer att hålla en föreläsning om Slow flowers – hur du kan odla dina egna blommor och njuta av vackra buketter under hela säsongen. Hon kommer att dela med sig av sina bästa tips och insikter om varför lokalodlade, ekologiska blommor är ett klimatsmart val.
Hållbar odling – bra för både människor och natur
Blommor är mer än bara vackra – de spelar en viktig roll för pollinerare och biologisk mångfald.
– Genom att välja ekologiskt odlade blommor gynnas bin, fjärilar och andra insekter, samtidigt som vi minskar beroendet av besprutade och långtransporterade alternativ, säger trädgårdsmästare Elin Starck.
Hennes ambition med Grön lördag är att lyfta vikten av att odla med omtanke om både jorden och klimatet.
– Jag tycker att blommor är en lite bortglömd del av odlandet. Precis som människor förväntar sig att kunna äta tomater året runt, vill man ha rosor, liljor och tulpaner mitt i vintern. Det har ett pris. De blommorna odlas i Sydamerika eller Afrika, i energikrävande odlingar som giftbesprutas kraftigt och flygs till Sverige. Slow flower-rörelsen är en otroligt viktig motvikt till detta. Vi behöver lära oss att odla blommor själva och gynna lokala ekoproducenter för att minska gifter och transporter, men också inte minst för pollinerarnas skull.
Guidad tur och självplock
Under Grön lördag erbjuds även en guidad tur i växthuset, där ETC Odlas Elin Starck ger inblick i vårsådden och odlingsmetoderna.
– När jag guidar i växthusen vill många veta hur vi gödslar och hur vår egenproducerade näring Jordkraft verkar. Det finns ett sug efter att lära sig att odla hållbart, ta hand om jorden på ett sätt som både är bra för miljön och ger god skörd.
Goda tomatfavoriter
Vi möts i växthuset i ETC Solpark där Elin arbetar. Här spirar redan säsongens grödor. Sallad, pak choi och vitlök är redo att skördas, och tomatplantorna har kommit igång med ett imponerande utbud på över 50 olika sorter, alla utvalda för sin goda smak.
Elin konstaterar att alla har sina olika fördelar, men ska hon välja två favoritsorter blir det Karin och Cannestino DiLuca.
– Båda producerar väldigt mycket och fina frukter. Karin är en körsbärstomat som är söt och god. Cannestino DiLuca är en gammal italiensk sort med en djup smak som även funkar bra till matlagning. Som odlare älskar jag dessutom att den också är praktisk, den spricker inte och håller bra för att fraktas.
För den som vill förstärka sin egen odling med mer än tomater finns ett utbud av även en del andra plantor till försäljning under Grön lördag.
– Vi har satt en del grönt som kål och sallad. Och i linje med Slow flower-temat säljer vi tulpaner och dahlior.
Ny uteservering
Inför Grön lördag har solparken fått ett ansiktslyft. Bredvid växthuset, där café nu under våren håller öppet fredagar och lördagar har det byggts en ny och fin uteplats, med anslutande växtlighet.
Grön Lördag har blivit ett populärt evenemang och lockar allt fler besökare varje år.
– Det är jättekul att så många hittar hit och att vi kan sprida kunskap om hållbar odling!
Fakta Grön lördag
• Café öppet 11-16
• 11.30: Guidad tur i växthusen med trädgårdsmästare Elin Starck
• 14.00: Föreläsning Slow flower med Sofia Hölaas Borén från Solbackens Småbruk
• För barn: Pyssel, sådd, skapande av krukor av tidningspapper. Tipspromenad i solparken med odingsfrågor. Vinst till alla barn.
• Evenemanget sker i ETC Solpark, Energikullen, Katrineholm.
Fri entré.