ETC el bygger solpark norr om polcirkeln

Är det här världens nordligaste solpark?

Är det här världens nordligaste solpark?

Ja vem kan tänka sig bygga en solcellspark långt norr om polcirkeln? Närmare bestämt i byn Kurkkio i Pajala kommun där Hans L. Olofsson och Malene Jensen bor. Och det saknas inte mark i området för att producera hållbar el.

Parken i Pajala är ett samarbete där Hans och hans bror lånar ut sin mark bredvid deras gård, där det även tillverkas grillkol under namnet Kolektivet.

Solcellerna har monterats av Abrhaman Feshatsion och Awet Abraham från Katrineholm och de består av 100 000 W vanliga blåa polykristalinna solceller direkt på mark.

Men med lite extra montagefunderingar.

För tjälen går djupt i marken så riktigt långa jordskruvar behövs för att hålla fast de lätta aluminiumställningarna.

Jo, vi har byggt i trä också för att jämföra.

De första åren går all el ut på nätet till ETC els kunder. I praktiken betyder det att grannarna får solel in i husen. (El ut på nätet går alltid till närmaste konsumtionspunkt).

Solel handlar inte om att göra el till sig själv. Utan till varann.
ETC Solpark i Pajala är förvisso ett första steg men det är ett långt steg. Redan när panelerna var på plats kom den första snön och vi vet ju att vintern är lång men kom ihåg att sommaren också väldigt solig. Vem vet kanske vi nästa år får rapportera om världens första midnattssolel?

ETC Solpark i Pajala är finansierad av våra läsare som crowdfundar hela bygget och har 2 procent i ränta på sina andelar.

Tack alla!
 

Dela med dig