Johan Jenny Ehrenberg kommer att hålla ett föredrag i solparken under fredagen, där hen utgår från sina egna queer-erfarenheter och det hen kallar ”befrielsens kraft”. Det är första gången hen talar under Pride i Katrineholm.
– Jag älskar både queer och solel, så det här känns väldigt rätt. Men viktigast är kanske att transpersoner sällan får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter kring könsroller och identitet. Jag hoppas på många nyfikna frågor, säger Ehrenberg.

Bild: Hatte Stiwenius
Utställningen ”Befrielsen” lockar besökare
I solparken visas just nu utställningen Befrielsen – ett omfattande projekt med filmer, intervjuer och berättelser om kön, identitet och befrielse från normer. Utställningen har fått starkt gensvar.
– Många besökare har blivit djupt berörda. Jag hoppas att lärare tar med sina elever och använder utställningen som en levande lektion, säger Johan Jenny Ehrenberg.
Ett brett program i hela Katrineholm
Pride Katrineholm pågår 7–9 augusti och arrangeras tillsammans med RFSL Katrineholm. Programmet innehåller allt från barnaktiviteter till filmvisningar, quiz, föreläsningar, ungdomsfester och en stor parad på lördagen.
– Det blir ett tajt och glatt schema från torsdag till söndag, berättar Åsa Levander, ordförande för Katrineholm Pride.
Bland höjdpunkterna märks en invigningsdag i Sveaparken med barnhappenings på torsdagen, då det även blir filmvisning av ”Pride” (om en verklig händelse i Irland där hbtqi-rörelsen mötte strejkande gruvarbetare).
En stad som står bakom
Att ETC Solpark nu blir en del av pridefirandet ser arrangörerna som ett stort tillskott.
– Det är jätteroligt. Vi har haft en fin dialog med Lottie Winnerhed på solparken, som varit aktiv i att göra det möjligt. Vi känner oss välkomna och vill gärna att fler får upp ögonen för den fantastiska plats som ETC Solpark är.
För Åsa är det tydligt att Pride handlar om både glädje och kamp:
– Pride är fest, men också politik. Det handlar om att stå upp för grundläggande rättigheter. Rätten att vara den du är, att älska den du vill – det borde vara en självklarhet, men vi är inte där än.
Katrineholm är enligt Åsas upplevelse en öppen och inkluderande plats.
– Jag har aldrig varit med om ens ett glåpord här. Den enda gång jag utsatts för hat som gay var när jag deltog i Hallstahammar Pride och någon kastade en tomat på mig.
Hon ser att rättviseperspektivet går framåt, inte minst genom att myndigheter och skolor blir allt mer inkluderande. Samtidigt oroas hon över högervindar i Sverige, men framför allt i länder som USA och Ungern, där rättigheter för hbtqi-personer backar.
”Vi är inte farliga – lär känna oss”
På frågan om vad hon vill säga till människor med fördomar mot hbtqi-personer svarar Åsa Levander:
– Lär känna oss! Vi förstör inte barns liv genom att finnas. Jag växte upp i ett heteronormativt hem och visste ändå att jag var gay när jag var fem. Alla måste få vara den de är.
Den viktigaste rättighetsfrågan 2025 ser Åsa som kontakten mellan hbtqi-rörelsen och alla allierade:
– Att så många människor allierar sig med oss är superviktigt! Det spelar roll att många kommer när vi arrangerar parader, hurrar och visar sin solidaritet. Det är helt enkelt livsavgörande för att människor ska känna stolthet över den de är och att vi får älska den vi vill. Om 30 år hoppas jag att detta är en icke-fråga, men vi har en bit kvar till att nå dit.

Queer-quiz i baren
Pridefirandet i solparken pågår hela fredagen, café med lunchservering är öppet från klockan 11. Under eftermiddagen sker ett kreativt café med plakatmålning inför lördagens parad. Johan Jenny Ehrenberg föreläser cirka klockan 17.30, följt av ett queer-musikquiz. Mat och dryck finns till försäljning hela kvällen.
– Förhoppningsvis blir quizet hostat av drag queens, men förberedelserna pågår och allt är inte spikat, säger Åsa Levander.
Samtidigt som Queer Quiz på fredagskvällen i solparken hålls ungdomsfest på Perrongen i Katrineholm.
– Och på lördagen kulminerar allt i paraden från Perrongen till stadsparken med uppträdanden av artister som Melanie Wehbe och San Sebastian, känd från Idol. Konferencier är den lokala showartisten och manusförfattaren Micke Mårtensson från Julitta, berättar Åsa Levander, som konstaterar att det är tionde året för Pride Katrineholm.
– Det känns extra fint att under vårt tioårsjubileum ha en lokal konferencier och artister med rötter både härifrån och från hela världen.
Pride Katrineholm avslutas på lördag kväll med en stor fest på 34:an, där det blir karaoke och dansgolv till DJ:s Eve och Nathai.
Fakta/ Pride i Katrineholm och ETC Solpark
Torsdag 7 augusti: Invigning i Sveaparken
Fredag 8 augusti: 14-16: Kreativt café med plakatmålning inför Prideparaden, i ETC Solpark.
17.30: Föreläsning av Johan Jenny Ehrenberg, om sin transerfarenhet, i ETC Solpark
18-20: Restaurang, bar och queer musik-quiz (eventuell hostat av drag-queens) i ETC Solpark.
Utställningen Befrielsen finns att se i solparken.
Under fredagkvällen sker också en ungdomsfest, Pride Party, på Perrongen, Katrineholm
Lördag 9 augusti: Prideparad 11.30: Samling vid Perrongen, Katrineholm.12.00: Paraden tågar iväg till Stadsparken. 13-15: Uppträdanden och aktiviteter. Hannas foodtruck finns på plats i Stadsparken och säljer smashed burgers och korv. Uppträdande av Melanie Wehbe. Med rötter i Libanon och Armenien och en karriär fylld av guld- och platinahits, har Melanie skrivit låtar till Eurovision, Idol-vinnare och toppat listorna – men det är som soloartist hon verkligen blomstrar. Uppträdande av San Sebastian, känd från Idol.
Katrineholm Pride avslutas på lördagkvällen med stor fest, två DJ:s, på 34:an.
Programmet uppdateras löpande, läs mer här.