Fantastiska smaker – även i solparken

Den 25 maj är det dags för Aptitrundan. ”Godast av det vi säljer i solparken skulle jag säga är våra röror. De är särskilt goda till chips”, säger Anna Ludvigsson, ETC Solparks projektledare.

Aptitrundan är ett återkommande event.
– Jag skulle sammanfatta Aptitrundan som ett sätt för Södermanland att presentera alla sina fantastiska smaker på en och samma dag. Fler än 60 odlare, bryggare, gårdsbutiker, restauranger – alla som har någon smak att erbjuda i någon form deltar, säger Anna Ludvigsson.

I ETC Solpark är det, inte minst, möjligt att köpa plantor för att odla smaker själv.
– Här finns också fantastiska kaffekorgar fyllda med godsaker för att våra besökare ska kunna sätta sig var de vill i parken, i det fina vädret. Vi säljer dessutom förädlade fermenterade produkter från våra tomatodlingar, våfflor, kakor, bullar och en underbar ekologisk glass.

Blir det några specialpriser?
– Ja, vi har fina kampanjpriser på Bokashi och Jordkraft under Aptitrundan, två produkter som vi tillverkar själva och som är helt fantastiskt bra för den som vill odla klimatsmart för ett bra resultat.

Finns det någon koppling mellan parkens vision om klimatsmart energi och odling – och det ni serverar i cafét?
– Naturligtvis gör det det. Vårt utbud bygger helt på ekologiska och vegetariska varor. Våffelsmeten är gjord på bovete, ett tåligt och miljövänligt växtslag, som vi dessutom hade en utställning om förra året.

Protein producerat genom solel + bakterie, är det något ni jobbar med att köpa in och använda framåt?
– Vi har läst om detta, det låter helt fantastiskt spännande! Vi arbetar med att etablera en kontakt. Det vore verkligen fint att kunna koppla ihop solen och maten vi äter genom att kunna ha en sådan produkt i parken. Jag hoppas att det blir snart!

Det är andra gången som ETC Solpark deltar i Aptitrundan.
– Förra året blev det väldigt lyckat! Framför allt för att så många kom till soparken och upplevde den för första gången.

I växthusets café serveras våfflor av bovete, kaffe, kakor och ekologisk glass. Här kan du dessutom köpa plantor.

Fakta/ Aptitrundan

Lördagen 25 maj kl. 10-16 deltar runt 60 lokala matföretagare i Sörmland håller öppet för att visa upp sin verksamhet.
• Bönder, odlare och mathantverkare erbjuder förstklassiga produkter. Spännande matkreatörer, kockar och matlagare är verksamma på restauranger och caféer i hela länet.
• I ETC Solpark fortsätter Aptitrundan även söndag 26 maj. Båda dagarna öppnar parken klockan 10.

Dela med dig