Idén att arbeta med lera på ett cirkulärt sätt, att använda den och sedan låta den gå tillbaka till marken, är inte ny. Det berättar konstnären Hanna Stahle från Konstfrämjandet Kraft, som varit producent för sommarens utställning Wild Clay i ETC Solpark.
Inspirationen kommer från många håll, bland annat graffiti.
– Där finns en konstnärlig tradition att måla på, måla över, att flera personer går om varandra. Att inte vara ”ett ensamt geni” börjar bli vanligare och mera tillåtet. Vi ville göra detta, men tredimensionellt, förklarar Hanna Stahle.
Platsen i ett sammanhang
Att gräva där du står är Konstfrämjandet Krafts intention. Därför var det logiskt att använda leran i solparken där utställningen visats i sommar.
– Vi såg att det fanns en lera som såg bra ut, tog hem och testade den. Det är en typsik sörmländsk tegellera. Vi använder platsen i ett sammanhang och utforskar vad som kan uppstå, men vi lånar bara leran ur marken. När vi stänger utställningen går leran tillbaka. Det har varit spännande!
Utställningen Wild Clay består av en rad verk av olika konstnärer som på olika sätt förhåller sig till lera, bland annat genom videokonst. Dessutom har flera workshops genomförts under sommaren, i vilka professionella utövare mötts och skapat tillsammans.
Det uppstod möten som blev väldigt olika.
– Konstnärer har haft många skilda idéer. I min grupp hade vi en animatör, en dansare, en keramiker, en skådespelare, en författare och jag som är skulptör. Vi jobbade ganska mycket med animation. Det var inspirerande och för mig gav det dessutom idéer till nya konstprojekt.
Att utställningen finns i ETC Solpark har betytt att många människor sett den i sommar.
– Utställningen och verksamheten medworkshops på fältet har väckt mycket förvåning och glädje, folk har haft frågor och många är väldigt glada att det händer något så otippat. Inte minst har de förvånats över att leran bara finns där att gräva upp och att den är användbar direkt!
– Solparken har en experimentell karaktär som lockar oss som konstnärer. Det blir en dubbel effekt att man vill se den ordinarie verksamheten, medan andra kommer just för konsten. Det korsbefruktar varandra, förutsättningarna blir win-win.
Konstnärer möts i samtal
31 augusti genomförs en Finissage. Ordet är en spegling av Vernissage, utställningens öppnande. Då sker en gratis visning av utställningen Wild Clay och flera av de konstnärer som medverkat under sommaren möts i ett samtal om vad som uppstod.
– Det kan hända att det händer något mer den 31 augusti. Den som kommer får se…
Kom på Finissage!
31 augusti: Solparken öppnar kl 11. Visning av utställning kl 13. Konstsamtal kl 14.
Utställningen Wild Clay är kuraterad av Mårten Medbo och projektet arrangeras av Konstfrämjandet Kraft med stöd av Kulturrådet, ETC Solpark, Sörmlands Museum, Katrineholms kommun och Studiefrämjandet Sörmland.
Utställningen Wild Clay är öppen 11-17 alla dagar tom 31 augusti. Dessutom finns en rad andra konstinstallationer i solparken.
ETC Solpark, Energikullen, Katrineholm.