VÄLKOMMEN TILL
GRÖN LÖRDAG – 22/4 !

Varje vår slår växthuset på Solparken upp sina dörrar och bjuder in till en dag i odlingen tecken – Grön Lördag! Årets tema är Tomater.

Vi har därför bjudit in den populära bloggprofilen Johnna Gilljam, mer känd som ”Bondjäntan”. Johnna skriver regelbundet i tidningen Land och i mars 2023 gav hon ut sin första bok ”Tomater – odla för hela året”. En fantastisk bok som berättar allt du behöver veta för att odla tomater.

(Föreläsningen är separat och biljetter betalas i kassan eller med swish vid dörren.)

Bild på Johnna Gilljam. Foto: Tina Axelsson

I Växthuset hittar du mängder av fina grönsaksplantor och där man speciellt kan botanisera mellan mängder plantor av olika tomatsorter, allt från praktiska busktomater, söta körsbärstomater och saftiga bifftomater. Alla odlade utifrån ekologiska principer.

Förutom plantor finns det allt du behöver för att lyckas med din odling; Vår Fermenterade näring Jordkraft som är, precis som det låter, en boost för jorden och för växterna. Vi säljer också vår biokol, såklart mättad med jordkraft den också. 

Vår trädgårdsmästare Elin Starck kommer att guida i växthuset, där hon kommer att berätta om våra odlingar och om våra odlingstekniker, där vi i år kommer odla närmare 50 olika sorters tomater. Pass på att ställa frågor om dina egna odlingar.

En nyhet för i år är vårt samarbete med Helena GarnforsTrädgårdshjälpen. Helena är regenerativ trädgårdsdesigner utbildad inom permakultur och skogsträdgård och kommer vara den del av trädgårshjälpen som kan hjälpa dig att skapa en hållbar och vacker trädgård. Under den här dagen kommer hon dela med sig av sina bästa tips för att du ska bli en miljöhjälte i din trädgård!

När du ändå är på plats så pass på att kika runt i vår solcellspark, där vi har många olika typer av solceller och fiffiga energilösningar. Eller varför inte ta en titt i vårt visningshus av ETC Torp? Eller passa på att ladda din elbil med ren solel?

Under dagen så kan man också besöka vår vinterutställning Om omslag i vår konsthall, där vi visar upp ett axplock av några av Dagens ETC alla omslag. Utställningen guidas digitalt med hjälp av QR-koder, där berättar Johan Ehrenberg mer om bilderna.

Datum: 22/4 

Tid: kl. 10.00-16.00

Adress: ETC Solpark Energikullen 1 64196 Katrineholm

PROGRAM

10.30 Elin Starck guidar i växthuset

11.30 Helena från underjord, konsthallen

13.00 – ca 15.00 Johnna Gilljam. biljettpris 70:-, betalas på plats

Caféet är öppet mellan 10.00–15.30

Övrigt  i parken:

  • Ladda din elbil med solel direkt från parken
  • ”Om omslag” – ETC-omslag genom tiderna, konsthallen.
    Utställningen guidas digitalt med hjälp av QR koder, där berättar Johan Ehrenberg mer om bilderna.
  • ETC Torp är öppet
  • Caféet är öppet för en vegetarisk lunch eller en smarrig fika.
  • För barn finns en mindre lekpark, höns att mata och att kika på spralliga lamm