Allting går att syra! Jag har syrat kål, jag har syrat abborre, ja till och med mört.
Men det kanske inte alla gillar.
Men dom flesta gillar den här såsen i alla fall, fermenterad tomatsås!
Recept Sundströms Röd-Gröna Röra
(Ungefär, det enda som ska huggas i sten är salthalten ( 0,5 – 1,2 procent) och hur länge det ska stå i rumstemperatur (18-24 grader i 1 månad))
Skörda eller köp goda ekologiska tomater.
Hacka dom grovt och långkoka ner dom till halva volymen.
Låt svalna av.
Blanda i, efter behag, chili, vitlök, gul och röd lök, oregano. (Allt du tycker är gott till tomatsåser)
Blanda också i lite färska gröna blad, Svart Vinbär, Nässlor, persilja. Detta för att dom på sina blad har fullt med nyttiga och effektiva mjölksyrebakterier.
Blanda i 1,5 matsked salt (30 gr eller 0,24 dl) till varje kilo tomatröra.
Ös upp på rena burkar, helst såna med ett spänne över locket, men en vanlig glaskonserv blir också bra.
Man kan också använda jäshinkar med vattenlås, såna man använder till vin och surkål.
Den här processen är ju samma sak som när det blir surkål.
Låt stå en månad. Använder man glasburkar utan vattenlås kommer det att pysa ut vätska, så ställ dom på ett fat eller liknande.
Efter 1 månad. Kör hela såsen i mixer, till önskad konsistens. Om man vill uppnå Röd Grön visuell effekt och göra det hela lite hotare, klipp i torkad grön chili.
Förvara kallt. Funkar i ett halvår, minst.
För längre förvaring, pastörisera.
Vill du smaka Stefan Sundströms egengjorda rödgröna röra? Var med och crowdfunda ETC Tomat!