”Jag ser solceller som en pensionsförsäkring”

Stefan Sundström är en ivrig förespråkare av solenergi – och nästa projekt är att bygga växthus med genomskinliga solceller.

Stefan Sundström är en ivrig förespråkare av solenergi – och nästa projekt är att bygga växthus med genomskinliga solceller.

Stefan Sundströms intresse för solceller tog sin början för sju-åtta år sedan och det första som monterades vid huset på Ekö utanför Stockholm var en solfångare som ger varmvatten under sommarhalvåret. Senare installerades även solceller på taket på huset och sedan blev det ett bullerplank med solceller som skärmar av trädgården mot omgivningen utanför. Bullerplanket består av ett tiotal paneler och till skillnad från solcellerna på hustaket, som är täckta av frost vid vårt besök, genererar de bra med el även på vintern.

– Nu för tiden är solceller så billiga att det går bra att placera dem även i nordläge, säger Stefan Sundström.

Planen är att fortsätta bygga ut bullerplanket runt trädgården.

– Vi lever ju som om vi hade sju jordar att bo på, men det har vi inte. Så det är skönt att kunna försöka minska sitt klimatavtryck lite. Man borde basunera ut att det är lönsamt att köra med solceller, så kanske till och med borgarpressen kan få hjälp med rubriksättningen, säger han.


Har du inte möjlighet att sätta upp solceller men vill bidra till klimatomställningen med din elräkning? Byt till ETC El – allt överskott går till nya solceller!

Odlar tomater i växthus med solceller

Tillsammans med ETC är Stefan Sundström också en av de drivande krafterna bakom ETC Tomat, som är ett crowdfundat projekt för att odla tomater ekologiskt i växthus med genomskinliga solceller i ETC Solpark i Katrineholm. Tomatsorterna är sådana som inte går att få tag på någon annanstans, fulla av smak och lykopener. Sorterna är noga utvalda av Stefan Sundström, som samlat på sig en gedigen frösamling och drivit upp de första plantorna i sitt eget växthus. Nu ska också det växthuset byggas om och få genomskinliga solceller istället för vanliga glas, berättar han.

– Jag ser solcellerna lite som en pensionsförsäkring. Just nu ger solcellerna ungefär 40 procent av vår årskonsumtion av el, men det är klart att man vill bli helt självförsörjande.

Dela med dig