Johan Jenny: Jag hoppas att nya samtal uppstår

Johan Jenny Ehrenberg reser just nu runt i landet med utställningen Befrielsen. Men mest speciellt känns vernissage i solparken på lördag.

Den här veckan öppnas utställningen Befrielsen i både Eskilstuna och i ETC Solpark, Katrineholm. Nästa vecka i Norrköping. Därefter fortsätter resan.
Det gör Johan Jenny Ehrenberg glad, inte minst för att hen märker att unga människor känner sig stärkta av att se den.
– När vi ställde ut i Stockholm mötte jag flera unga flickor som var inne i en fundering på om de ville vara flickor. När man är tidigt i processen och får höra att det du tänker är hemskt, finns ett behov av att höra att det här är frihet och glädje. En positiv motståndskamp mot snäva könsideal.
– Men det roliga är ju också alla de, många äldre, som kommer bara för att de helt enkelt är nyfikna på utställningen.

Känns det speciellt att utställningen öppnar i ETC Solpark på lördag?
– Ja, faktiskt. Det finns en stor rörelse som möjliggjort att ETC kunnat göra så mycket, så många människor som ställt upp bakom våra tidningar och vår insikt om att solen är lösningen. Jag hoppas möta dem nu också och att nya samtal uppstår.

Befrielsen är en utställning och en berättelse om frihet och kärlek och om de som försöker hindra den. I en unik berättelse som startade 1983 och förnyades 2023 berättar Johan Jenny Ehrenberg om den frihet vi kan få, om vi skapar den tillsammans.
Utställningen bygger på bilder av Hatte Stiwenius från 1983, som kombineras med nya bilder av Håkan Elofsson 2023. Dessutom samtal, filmer, gamla intervjuer och nya och tal till nationen.

En längre nypublicerad intervju med Johan Jenny om utställningen hittar du här.

Fakta/Befrielsen i solparken

Den 18 maj klockan 15.00 är det vernissage i ETC Solpark. Fri entré.

Dela med dig