Under Lottie Winnerheds ledning arrangeras en rad aktiviteter framöver i ETC Solpark, däribland en klädbytarbar som alternativ till Black Friday, en klimatföreställning med Jenny Johan Ehrenbergs Hoppet 2.0, och ett familjevänligt firande av att Solparken tilldelats Södermanlands arkitekturpris.
– Här i Solparken visar vi exempel på klimatomställning, från solceller och klimatsmart byggande till odling och konst. Jag vill lägga extra fokus på att locka hit barnfamiljer, säger Lottie.
Black Friday blir klädbytarbar
I linje med Solparkens hållbarhetsfokus blir det ingen rea den 29 november. I stället anordnas en klädbytarbar, där besökare kan lämna in kläder i förväg och byta dem mot bytesbiljetter.
– Vi spelar musik, dricker något gott och byter kläder i en avslappnad miljö, berättar Lottie. Ett provrum kommer också att finnas i Solhuset.
– Det är ett sätt att utmana konsumtionssamhället och göra hållbarhet roligt. Solparken har så mycket kunskap om klimatfrågor, så det känns helt rätt att arrangera detta här.
Hoppet 2.0 – en kväll om framtiden
Den 5 december framför Jenny Johan Ehrenberg föreställningen Hoppet 2.0. Med humor och konkreta exempel bjuds publiken på en inspirerande timme om klimatkrisen, AI och hur vi kan skapa en hållbar framtid tillsammans.
– Premiären i Malmö drog fullt hus. Här i Södermanland tror jag att intresset är minst lika stort, säger Lottie.
Firar arkitekturpriset med fest
Den 7 december firas att ETC Solpark tilldelats Södermanlands arkitekturpris, med en dag för hela familjen. Caféet öppnar klockan 12 med lokalproducerad glögg och saffransvåfflor. För barnen blir det pyssel och en konstutställning. Efter prisutdelningen klockan 13, där publiken bjuds på bubbel, genomför Jenny Johan Ehrenberg vid 13.15 en rundvandring i solparken.
– Vi avslutar dagen med 90-talsmusik av Örebrobandet Sawdust Surfers. De är fantastiska, och vi är så stolta över att de vill spela här när vi firar priset, säger Lottie.
Kreativ utställning för barn
Den 7 december invigs dessutom en barnutställning utifrån boken ”Bokstavshuset” av arkitektparet Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer.
– Det är en fantastisk bok, där varje bokstav får ett rum. Till exempel blir C en cykelverkstad, E ett elkraftverk och T en tågstation.
Utställningen består av bilderna från boken, A-Ö i alfabetet. Det är detaljrika bilder som visar alfabetet på ett roligt och lärorikt sätt men där den som kollar på utställningen får vara med och lösa mysterium och problem längs vägen. Till exempel var är de stulna tavlorna och vart tog djuren från zoo:t vägen? Det är både humoristiskt och finurligt. Utställningen kompletteras med en pysselverkstad där barn kan skapa sina egna fantasirum av återbruksmaterial.
– Jag brinner för barnkultur och hållbarhet. Det känns självklart att skapa inspirerande aktiviteter för barnfamiljer. Hållbarhet börjar med barnen! avslutar Lottie.