Kom och plocka massa smarriga tomater

Ett 40-tal olika sorters tomater, i alla färger och former, väntar på att bli plockade

I ETC Solpark i Katrineholm skördas tomater för brinnande livet. Växtkraften har varit enorm och här finns tomater så att det räcker och blir över. Eftersom säsongen håller i sig ytterligare några veckor, är det fortfarande gott om tid kvar för dig som vill titta förbi och plocka eller beställa tomater för leverans till Stockholm.

Under de senaste veckorna har tomatleveranser på upp till 100 kilo i veckan lämnat våra växthus i Katrineholm. De ingår numera i en REKO-ring som säljer lokalproducerade grönsaker utan mellanhänder. Tomaterna finns också för självplock för den som har vägarna förbi och används även i Solparkens café. Delar av skörden kommer att vidareförädlas och förvandlas till Stefan Sundströms rödgröna röra – en fermenterad tomatsås med en hållbarhet på upp till ett halvår. 

Elin Starck, trädgårdsmästare
i ETC Solpark.

– I år har vi odlat närmare 40 olika sorters tomater i alla tänkbara färger och former. Det är en väldigt stor skillnad mot utbudet i mataffären vars tomater är framtagna för att tåla både leveranser och livet i grönsaksdisken. Vi som säljer direkt från växthusen behöver inte tänka i de banorna utan fokuserar på att odla tomater rika på smak och näring, berättar vår trädgårdsmästare Elin Starck.

Som att vandra runt i ett tomatmuseum

I våra växthus håller vi oss borta från hybrida tomatvarianter som enkelt beskrivet är kontrollerade korsningar mellan minst två tomatsorter. Problemet är att det inte går att ta frön från hybriderna. De är dessutom framtagna för att ge större skördar, kunna transporteras långt eller för att hålla länge på hyllan, ofta på bekostnad av smaken. Det riktigt trista med hybriderna är att de storskaliga fröföretagen tar kontroll över fröna, vilket medför att lokala varianter och gamla kulturarvssorter på sikt försvinner.

– Vi tycker att man ska kunna vara lite bjussig med frön och sprida dem utan vinstintressen. Det är viktigt att bevara mångfalden av gener för att vi ska kunna förädla fram sorter som står emot framtidens sjukdomar och insektsangrepp, säger Elin.  

”De maffiga och saftiga bifftomaterna är mina favoriter. De är stora, snygga och nästan lite vulgära.”
Elin Starck

Att vandra runt i växthusen är lite som att vandra runt i ett tomatmuseum. Vid varje sort finns information om färg och form, hur de växer och smakar, ibland också med en intressant historia om dess ursprung och vem som har kämpat med att förädla dessa gamla kultursorter.

– De maffiga och saftiga bifftomaterna är mina favoriter. De är stora, snygga och nästan lite vulgära. Black Sweet Cherry är en väldigt god körsbärstomat och så finns det en okänd sort som blivit kallad Fridas favorit som jag också gillar eftersom den är otroligt söt och god. Naranja är en riktigt smakrik körsbärstomat som växer på höjden och är orange till färgen, säger Elin.

Plocka själv eller beställ leverans till Stockholm

Utöver självplock av tomater är ETC Solpark en hel liten värld av innovation, solkraft och klimatsmarta lösningar. Här kan man ta en fika, botanisera i butiken fylld med smarta och klimatvänliga produkter, kika på ekohuset ETC Torp, klappa får om de är i närheten eller bara promenera runt i solcellsparken och lära sig mer om solenergi och nya tekniker.

– Solparken är ett riktigt bra utflyktsmål för hela familjen. Här finns mycket att upptäcka, inte minst för barnen som tycker att det är spännande att se hur tomater växer och inte minst att få plocka sina egna.

Den som inte har möjlighet att titta förbi Solparken kan under några veckor framöver beställa nyplockade tomater och få dem levererade med elbil för upphämtning i Stockholm.

– Inför nästa säsong vill vi starta upp en prenumerationstjänst på tomater och kanske även andra grönsaker. Den som är nyfiken på tjänsten får gärna anmäla sitt intresse på odla@etc.se så att vi redan nu kan börja planera för våra odlingar, avslutar Elin. 

TEXT: KATARINA BRANDT

Välkommen till ETC Solpark

ETC Solpark ligger strax norr om Katrineholm och har öppet för besökare onsdag–fredag 9–18 och lördag 11–15. Vill du enbart besöka växthusen så går det bra även på måndagar och tisdagar mellan 9–16. Tiderna gäller september ut så titta in på vår hemsida igen för att se vad som gäller senare i höst.

Beställ och hämta tomater i vår klimatbutik

Den som inte har möjlighet att titta förbi ETC Solpark kan under några veckor framöver beställa nyplockade tomater och få dem levererade med elbil för upphämtning i Stockholm. 

Glöm inte att du kan använda fröna från våra tomater till att och odla nya tomatplantor! Till skillnad från de hybrida tomatvarianter man kan hitta i handeln vars frön man inte kan använda så tror vi på att man ska vara bjussig med frön och sprida dem utan vinstintressen. Det är viktigt att bevara mångfalden av lokala varianter och gamla kulturarvssorter.

Pris:

500 g blandade tomater kostar 60 kronor.
1 kg blandade tomater kostar 100 kronor.

Upphämtning:

ETC Klimatbutik
Björngårdsgatan 15,  118 52 Stockholm

Dela med dig