Kon-tiki är namnet på den biokolsanläggning som vi nu har satt i bruk i ETC Solpark i Katrineholm. Kom på kurs och lär dig att göra biokol – och laga mat samtidigt.
– Att elda med en biokolsanläggning handlar om att binda upp kolet istället för att det ska komma upp i atmosfären. Kolet kan bland annat grävas ned för att förbättra jorden och få bättre odlingar, säger Sten-Åke Nordin i ETC Solpark.
Den 11 augusti håller han i en kurs i ETC Solpark där du både får göra egen biokol och laga mat samtidigt. Biljetter hittar du här och att deltaga kostar 300 kronor per person.
Principen för att göra egen biokol är att inget syre ska komma in till själva veden under förbränningen. Gasen antänds istället ovanför själva grytan och när det bildas aska avbryter man genom att hälla på vatten.
– Biokol användes bland annat av indianerna i Sydamerika för att kunna odla i näringsfattig jord. Kolet finns fortfarande kvar ännu efter flera hundra år, säger Sten-Åke Nordin.