Nu är ännu en solcellspark från ETC klar

På en gård i Stora Lövan/Lövlund två mil utanför Gnesta är nu den andra av ETC:s planerade 20 mikrosolcellsparker färdigbyggd.

På en gård i Stora Lövan/Lövlund två mil utanför Gnesta är nu den andra av ETC:s planerade 20 mikrosolcellsparker färdigbyggd.
– Bygget med de första parkerna satte igång i våras och nu är vår andra solcellspark inkopplad och klar, säger Gahangir Sarvari på ETC.

Tidigare i höstas färdigställdes ETC:s första mikrosolcellspark i Stora Mellösa i Närke och nu är det dags för den andra parken att kopplas på. En första modell för hur solparkerna ska vara utformade byggdes först i ETC Solpark i Katrineholm och där efter har det rullat på snabbt.

– Förra hösten började vända oss till läsare av ETC:s tidningar för att knyta samarbeten med organisationer och privatpersoner som vill upplåta mark för att hjälpa till att producera solenergi. I våras kom vi igång med byggandet och snart kommer 20 parker att stå färdiga, säger Gahangir Sarvari.

Finansieras av att folk sparar i solceller

Bygget av solparkerna finanseras genom ETC Sol, där spararna får andelar i parkerna, två procent ränta och samtidigt gör klimatnytta.

Solparken utanför Gnesta består av flera långa rader med monokristallina solceller på 260 W vardera uppsatta på en byggställning av trä och anläggningen kommer att generera uppemot 150 kW. Växelriktaren som används kommer från Fronius. Framöver kommer även ett batterilager att användas för anläggningen.

– Tanken är att vi ska använda batterilager för att kunna utnyttja elproduktionen maximalt. Det handlar om att ta kontrollen över sin elproduktion, säger Gahangir Sarvari.

Vill du vara med?

Hör av dig till elproduktion@etc.se om du kan hyra ut mark i minst 25 år framåt. Självklart kan en del av ­solelen kopplas in direkt till dig som bor nära.

Spara i sol gör du här.

Dela med dig