Nu är ETC:s tredje mikrosolcellspark klar

På årets kortaste dag blev den tredje av ETC:s 20 planerade mikrosolcellsparker färdigställd. På en gård i Simlångsdalen i Halland är nu solceller med en kapacitet på 50 000 kWh uppsatta.

På årets kortaste dag blev den tredje av ETC:s 20 planerade mikrosolcellsparker färdigställd. På en gård i Simlångsdalen i Halland är nu solceller med en kapacitet på 50 000 kWh uppsatta.

– Vi har en betesmark där ett hörn är fullt med veketåg och dit går korna inte så gärna vill gå. Marken anmälde vi till ETC som intressant för att bygga en mikrosolcellspark på, berättar Harriet Axelsson som äger gården.

Anläggningen består av 189 monokristallina solcellspaneler på 250 w vardera. Bygget av solparkerna finansieras genom ETC Sol, där spararna får andelar i ETC:s solelsanläggningar, två procent ränta samtidigt som de gör klimatnytta. Parken är den tredje som står färdig efter att ETC under året även har byggt anläggningar i Stora Mellösa utanför Örebro samt i Stora Lövan utanför Gnesta.

Harriet Axelsson har varit engagerad i miljöfrågor sedan 1970-talet och har sedan tidigare också solceller på det egna taket på gården.

– Att använda pengar till solceller på taket är så mycket roligare än att ha pengar på banken utan ränta. Det ger en säker och miljövänlig förräntning. Vi får in konkreta pengar för såld el och minskade utgifter på grund av minskat inköp av el utifrån, elcertifikat och minskad skatt.

Solelsproducenterna kan följa elproduktionen direkt genom en app i mobilen.

– Där ser man hur mycket el som produceras varje timme för timme, per dag, månad och år. Det är roligt inte minst när vi är på bortaplan och vill veta hurdant vädret är där hemma.

En stor vinst med att ha egen elproduktion och avtal med ETC El är att de nu inte behöver känna sig besvärade av telefonförsäljare som vill få dem att byta elbolag, berättar Harriet Axelsson.

– I avtalet ingår att vi både köper el av och säljer el till ETC El.Vi tackar vänligt men bestämt nej till att försöka att få oss att byta elbolag. Vi vet att det är ETC El som gäller. Och vi är så nöjda!

Vill du vara med?

Hör av dig till elproduktion@etc.se om du kan hyra ut mark i minst 25 år framåt. Självklart kan en del av ­solelen kopplas in direkt till dig som bor nära.

Spara i sol gör du här.

Dela med dig