Nu halverar vi priset på solceller tillsammans

Det här är en solcellsrevolution 2.0. Kom med i rörelsen!

Det här är en solcellsrevolution 2.0.
Kom med i rörelsen!

Solceller är idag en självklarhet för de flesta klimatmedvetna som bor i eget hus. Eller i en bostadsrätt. Priserna har också sjunkit rejält på världsmarknaden men tyvärr har priserna inte riktigt slagit igenom i Sverige. Det beror på att energibranschen helt enkelt gör som den brukar. Man jagar ökad vinst och kostnaden för det som inte är solceller i en anläggning har därför snarare stigit i takt med att solcellerna blivit billigare. Det här är tråkigt och bromsar den omställning vi måste få gjord snabbt. Därför vill vi på ETC el försöka skapa en riktig allemansrevolution runt landet med massor med nya solcellsanläggningar, installerade tillsammans i ”gör det själv”-rörelser. Vi slutar själva med att planera och projektera anläggningar, vi lär istället dig att göra det. Som elbolag hjälper vi dig till mycket billigare priser (du kan spara många tiotusen kronor via oss) och visar enkla lösningar, men det bygger på att vi gör det tillsammans.

Du är inte kund och vi är inte leverantör.

Vi är som en rörelse.

Det enda som krävs för att du ska kunna vara med är att du har valt ETC el. Nedan ser du steg för steg hur det går till.

Steg 1

Du byter till ETC el. Byt direkt här!

OBS!
Själva elleveransen behöver inte ha startat. Däremot ska du – som alla ETC el-kunder – betala det solcellsstöd på 19 kronor per månad som alla som har ETC el skickar till nya solceller.

Är du redan kund? Logga in direkt här

Steg 2     

Börja med att anmäla till nätägaren att du ska sätta upp solceller så att de kan komma och byta mätaren, vilket kan ta upp till 3 månader.

Går du i tankarna att skaffa solceller och vill veta mer kan du sedan börja med att gå kursen ”Allt om dina solceller”. Det är en heldagskurs i ETC el:s park i Katrineholm. Vi går igenom ekonomi, teknik och regler. Vi visar också hur du enkelt söker solcellsbidrag. 

När du beslutat dig för solceller så planerar du anläggningen. Om du inte vet själv hur många paneler du vill ha och hur de ska sitta så går du kursen ”Planera din solcellsanläggning”. Även den genomförs i Katrineholm. Våra ansvariga lär dig projektera din anläggning och ger råd. Det finns även möjlighet att gå kursen på distans men det behöver i sådana fall vara en grupp på minst 10 personer. Om ni är en grupp som är intresserad av detta så kontakta Gahangir Sarvari för att se vilka möjligheter som finns.

Därefter kontaktar du din elektriker som gör en föranmälan till elnätsbolaget om att du ska sätta upp en anläggning. 

Steg 3     

På ETC el beställer du sen dina solceller. Du finner länken till beställningsformuläret när du loggar in på dina sidor. Logga in direkt här!

De kan du köpa till inköpspris, vi tar alltså inte ut någon vinst på detta. Varje kvartal presenterar vi de lämpliga panelerna och direktpriset på dem. Vi levererar både polykristallina blå solcellspaneler och helt svarta paneler. 

Du betalar solcellerna direkt på vår sajt med kort. Då lägger vi till din beställning och sänder till fabrik. Leveranstid 6-12 veckor.

Samtidigt beställer du också växelriktare och montagetillbehör.

När materialet levereras är det dags att montera. Om du är osäker så kan du gå kursen ”Montera din solcellsanläggning” som är anpassad till just ditt montage. En steg-för-steg-genomgång i ETC Solpark. Solcellerna och det övriga skickas hem till dig.

OBS: Det är oerhört viktigt att du följer montageinstruktioner från kursen och från elektriker. Du får inte koppla in solceller själv, det kan bara en elektriker göra.

OBS: Lika viktigt är att följa säkerhetsföreskrifter för hur man jobbar på tak eller mark. Säkerhetslinor och ofta byggställning behövs.

OBS: Behöver du hjälp med montaget kan du hyra en montör lokalt. Ofta är det bra att ha med en erfaren montör för att undvika onödiga misstag.

Elektrikern kopplar sen in din växelriktare och gör slutanmälan till elnätsbolaget. När elnätsbolaget har godkänt anmälan är det dags att slå på anläggningen.

Nu gör du ren el i cirka 40 år framåt. Och det är billig el, omkring 10 öre per kWh!

 

Det här betyder att du får upp en anläggning för i bästa fall 8–10 kronor per Watt. Om du köper en färdig anläggning av någon annan så hamnar du istället på mellan 15 och 18 kronor per Watt. För ett stort villatak handlar det här om en besparing på kanske 70 000 kronor. För en småföretagares lagerlokal om ännu mer. Pengar som du då kan använda till andra klimatinsatser. (Vi rekommenderar elbil…)

Genom gemensamhetsinköp och genom att du gör jobbet till stor del själv, med kollega eller med inhyrd montör, håller vi tillsammans ner priset rejält.

Men vad gör du om du inte kan montera själv eller inte har tid att räkna och lära dig planera din solcellsanläggning?

Ja då kan du naturligtvis köpa hela lösningen från en separat firma. Vi säljer inte färdiga lösningar själva, vi vill att vi gör det här tillsammans.

Viktigt

• Du får inte koppla in solceller själv, det kan bara en elektriker göra.
• Det är väldigt viktigt är att följa säkerhetsföreskrifter.

Behöver du hjälp med montaget kan du hyra våra montörer. Det är bra att ha med en erfaren montör för att undvika onödiga misstag.

Dela med dig