Nu kan du handla tomater i ETC Solpark

ETC:s tomater är odlade i solcellsutrustade växthus i ETC Solpark Katrineholm. Tomatskörden beräknas bli på över ett ton och nu går de att handla.

ETC:s tomater är odlade i solcellsutrustade växthus i ETC Solpark Katrineholm. Tomatskörden beräknas bli på över ett ton och nu går de att handla..

– Tomaterna börjar bli mogna nu så från och med nästa vecka går de att handla, säger Mani Dadgaranfar, trädgårdsmästare i ETC Solpark Katrineholm.

ETC tomat är ett projekt som ETC startade tillsammans med sångaren och författaren Stefan Sundström för några år sedan, där de fröer han har samlat på sig under sina resor under åren har använts för att odla fram tomatsorter som inte finns att hitta i vanliga butiker.

Tomaterna är odlade i ETC:s solcellsförsedda växthus i Katrineholm i pallkragar med ETC:s egenproducerade biokol och näring.

Hur har det gått med odlingen i år?

– Det har gått bra. Vi har ju lite olika experiment där vi provat med olika näringslösningar och biokol i pallkragor. En del går bättre och en del går lite mer trögt. Men över lag ser det ut att bli en riktigt fin skörd i år. Vi räknar med att skörda över ett ton tomater.

Vad finns det för sorter?

– De sorter vi främst har satsat på är Brandywine, Black Cherry och Karin. Brandywine är en bifftomat som är väldigt stor och saftig. Black cherry är en körsbärstomat som är liten och blir mörkröd, nästan lite svartaktig i färgen, och är väldigt söt och god. Och Karin, som är Stefan Sundströms favorit och döpt efter hans fru, är en söt liten körsbärstomat.

– Sedan har vi också två sorter som heter Creamy sausage och Black crim. Black crim är en helsvart tomat.

Vilken är din personliga favorit?

– Jag tycker om Brandywine för att den är så mild och aromatisk. Tomatsyran känns inte så mycket i den, så det känns som den går att bara plocka och äta på direkt.

Tomaterna går att handla i lösvikt i ETC Solpark Katrineholm (adress: Energkullen 1, Katrineholm) från och med nästa vecka.

När ETC Bokcafé Stockholm på St. Paulsgatan 14 öppnar igen i augusti kommer det även finnas färska tomater att handla där, fraktade med vår elbil från växthuset i Katrineholm. Kilopriset är 100 kronor.

Dela med dig