Nu startar vi ETC Tomat!

Kan vi rädda världen, med tomater och ren energi? Stefan Sundström och Johan Ehrenberg startar nu ETC Tomat. Ett projekt för att odla tomater och annat viktigt samtidigt som vi gör ren energi. Och de behöver din hjälp!

Stefan Sundström och Johan Ehrenberg startar nu ETC Tomat. Ett projekt för att odla tomater och annat viktigt samtidigt som vi gör ren energi. Och de behöver din hjälp!

Det här är bakgrunden. ETC Elproduktion har med hjälp av ETC El just köpt två nya tomter i Katrineholm, den där orten som kallar sig Lustgården. Katrineholm är faktiskt idag den stad som har mest solceller per invånare i Norden! På de nya tomterna ska solcellsanläggningar byggas men när vi tittade på dem såg vi att de riktigt stora anläggningarna faktiskt liknar… växthus.

Sagt och gjort.

Nu bygger vi solcellsanläggningar med genomskinliga solceller som blir stora växthus att odla i mitt i solcellsparken. Och det vi ska odla är framförallt tomater!

Stefan Sundström, har – förutom alla plattor genom åren – även skrivit och gett ut trädgårdsboken Stefans lilla gröna. Och han har länge odlat just tomater.

– Varje år har jag fått mer tomater än vi kunnat äta. Jag har därför arbetat mycket med att på olika sätt konservera och spara tomaterna till vintern. Bland annat har jag gjort något vi kallar ”Catch up”, en syrad tomatpuré som håller väldigt länge och funkar jättebra.

– Det gör projektet med ETC Tomat extra roligt. Förutom att odla en massa olika tomater kan vi också ta hand om dem och göra justa tomatprodukter som alla kan använda. Puré, soltorkat, chiliblandningar … Allt gott vi kan få fram.

Växthusen blir helt byggda i trä och rätt så långa.

– Trä lagrar CO2 och det är ju någonting vi gillar, säger Johan Ehrenberg. Vi ska faktiskt prova med tjocka trägolv och att odla i trälådor ovanpå.

– Tanken är nämligen att förutom solel också producera och lagra en massa värme som vi skickar ner i stora vattenrör under växthusen. Riktigt stora rör. Det gör att vi kommer kunna kyla växthusen under heta sommardagar och värma upp husen under kalla höstar för att förlänga odlingssäsongen.

– Varje växthus är runt 150 meter långt och producerar minst 100 000 kWh el och ännu mera värme. Det blir alltså helt självförsörjande, ja, rent av”plushus” som producerar mer energi än det konsumerar. Längden gör att vi också enkelt kan prova olika LED-system, är det dyrast som gäller eller funkar enklast möjliga? Producenterna får komma och prova själva.

Just nu är det förodling som gäller och Stefan har börjat driva upp de första 600 tomatplantorna.

– Vi börjar i vår med ett litet växthus, säger han. Stort som en villa, för att alla ska kunna se hur det fungerar. Samtidigt byggs de stora husen bredvid.

Varför just tomater?

– Det är skitfint käk! Tomater är jättenyttiga och vi kommer ha sorter som är extra fyllda av lykopener vilket är jättebra för alla.

– Men vi kommer också odla annat så man kan skörda under en längre period under året. Min egen favorit är grönkål som blivit så populärt. Och basilika funkar fint. Då kan vi göra röd pesto också.
 
ETC Tomat byggs ut bit för bit under åren, allt i takt med efterfrågan.

– Vi finansierar solcellerna med stöd från ETC Sol där läsare är med och lånar ut till mer solceller, säger Johan.

– Men ETC Tomat tänkte vi helt enkelt sälja som förköp. Alla läsare som vill kan köpa för 1 000 kronor och då har man tomater att hämta ut för den summan. Priset blir detsamma som för schyssta tomater i vanliga butiker. Och för vanliga tomatsåser.

– Allt blir inte klart första året. Men alla som är med kommer få en första del. Antingen hämtar man själv i Katrineholm under odlingstiden eller på uthämtningsplats i Stockholm eller Göteborg.

– Sen kommer vi ha odlingskurser och föreläsningar här i Katrineholm. Redan den 4 juni, på vår stora solfest så har Stefan de första kurserna. Boka biljett på varuhuset.etc.se.

ETC Tomat är som nog alla förstår röd business och klimatpolitik samtidigt. Goda tomater gör människor gott. Och kan vi producera dem rent och samtidigt skapa ännu mer ren elenergi för alla, så är det dubbel nytta. Låt tomaterna rädda världen. De med.

ETC Tomat

ETC bjuder in till Årets stora solfest!

Årets solfest kommer att bjuda på Elbilsprovning. Tävlingar och Klimattipsrunda. Vinn en solcell och vandra bland anläggningarna. Klimatsmart mat. Bland annat grytor, pajer, sallader och grillat. Mattips och recept. Självklart finns det även bullar och kaffe. Allt är eko! Alla barn som vill mata fåren får ekologisk glass och det kommer vara massor av intressanta föreläsningar.

Vill du vara med stödja ETC Tomat och förköpa annat gott?

Förboka och stöd projektet för 1 000 kr. 
Dina tomater kommer du kunna hämta ut i Katrineholm, Stockholm, Örebro och Göteborg under 2017. Kilopriset blir detsamma som för schysta tomater i vanliga butiker. Du kommer även kunna välja att köpa Stefan Sundströms raffinerade tomatprodukter för ditt förköp.

Dela med dig