Nytt växthus och rödgrön röra är på gång

Det första spadtaget har nu tagits för att sätta igång med byggandet av ett större växthus för ETC Tomat – och i slutet av november kommer de första leveranserna av Stefan Sundströms rödgröna röra.

Det första spadtaget har nu tagits för att sätta igång med byggandet av ett större växthus för ETC Tomat – och i slutet av november kommer de första leveranserna av Stefan Sundströms rödgröna röra.

– Nu har vi kommit gång med att bygga grunden för och takstolstillverkningen till växthuset, säger Bengt-Åke Nordin på ETC Solpark i Katrineholm.

ETC Tomat är ett crowdfundat projekt där de som stöttar projektet bidrar med 1 000 kronor och i gengäld får olika tomatprodukter till samma värde. Idén är att kombinera solceller med ekologiskt tomatodlande genom att bygga växthus där genomskinliga solcellspaneler genererar el och solfångare värmer jorden för att det ska gå att odla tomater året om. Idén att kombinera solel med tomatodling har rönt stora framgångar bland annat i Australien.

Istället för de urvattnade och smaklösa tomater som finns i våra butiker, är de tomater som används för ETC Tomat särskilt smakrika och nyttiga sorter som inte finns att köpa någon annanstans i Sverige.

Odlas av Stefan Sundström

Tidigare i höst levererades de första smakproven tomater till de som har stöttat projektet genom utdelning på ETC:s olika lokalredaktioner runt om i landet. Fröerna till de olika tomatsorterna kommer från Stefan Sundström, som länge sysslat med att odla tomater och är drivande bakom ETC Tomat.

Stefan, hur har responsen varit efter de första tomatleveranserna?

– När vi delade ut tomater i Stockholm fick crowdfundarna smaka den bästa tomatsorten som jag tycker är Brandywine. Det är en gammal sort som egentligen inte går att odla kommersiellt eftersom den inte tål transporter då den har så tunt skal. Men vi kunde skära upp den i bitar så folk fick provsmaka, och den smakar ju hundra gånger bättre än Icas holländska varianter så där kände jag mig lite stärkt. Det där kommer bli ännu bättre nästa år med nygamla sorter som inte ens är introducerade i Sverige men som har funnits sedan 1600-talet.

Hur går det med ”Stefans rödgröna röra”, den fermenterade tomatsåsen?

– Den första satsen är färdigjäst, sen har vi en sats till som ska mogna några veckor till. Det är liksom lite som vin, det ska sätta sig lite och mogna. Den rödgröna röran är ganska syrlig, vilket vissa tycker är väldigt gott – jag gillar det där.

När kommer crowdfundarna få ta del av tomatsåsen?

– Mot slutet av november!

Dela med dig