”Odla klimatsmart behöver inte vara dyrt”

I takt med en växande oro för klimatkris och massutrotning ökar intresset för skogsträdgårdsodling, i liten eller större skala. Philipp Weiss är en av Sveriges mest erfarna skogsträdgårdsodlare. Han ser positivt på trenden – och kommer till ETC solparks Grön helg för att berätta mer.

När man bearbetar jorden störs mikrolivet och jorden eroderar. Så, hur kommer det sig att skogen växer, bildar biomassa och utgör en kolsänka – utan någon bearbetning? En förklaring är att de vissnande löven och örterna i skogen får finnas kvar, förmultna och tillföra struktur. En annan förklaring är att trädens rötter, i samspel med annan växtlighet flyttar fukt och även näring dit den mest behövs.

– Det finns mycket forskning idag som belägger detta. Träd gynnar annan växtlighet, säger Philipp Weiss.

Men träd ger också viss skugga, vilket begränsar vilka växter som trivs i dess absoluta närhet.

– Det blir ett annat mikroklimat där det är mer skugga. Men det finns många perenna ätbara grödor som trivs i skugga eller halvskugga. Och en skogsträdgård är inte tät som en skog, du behöver se till att få in ljus.

Bild: David Roxendal.

Grundtanken med skogsträdgårdsodling är alltså att skapa ett ekosystem, som om det anlagts rätt, redan efter 2–3 år sköter sig nästan själv. Mindre jobb för odlaren, gott om varierad skörd och framför allt bra för jordhälsan och klimatet – eftersom en skogsträdgård precis som skogen, utgör en kolsänka.

Men buskar, träd och örter kostar en slant. En planta Blåbärstry, som smakar nästan som blåbär, men lite syrligare och ger tidig skörd, kostar cirka 300 kronor i trädgårdshandeln. Kan man komma billigare undan?

– Ja. Man behöver lära sig att ympa, dela och på andra sätt föröka sina träd, buskar och växter. Det finns också många grupper där man byter växter med varandra. Det är möjligt att anlägga en skogsträdgård utan att lägga ut mycket pengar, säger Philipp Weiss.

Kommer till ETC Solpark

En skogsträdgård kan vara stor – men också nästan hur liten som helst. När Philipp Weiss kommer till ETC solparks Grön helg den 13 april kommer han att dela med sig av vilka nyckelfaktorer som är avgörande för att lyckas med odlingen.

– I min föreläsning ger jag grunderna i skogsträdgårdsodling och vad vi kan lära oss av skogen. Jag ger många exempel på hur det kan se ut, beroende på plats och vem som skapat odlingen.

  • Philipp Weiss är skogsträdgårdsodlare som driver Puttmyra skogsträdgård, sedan 2011.
  • Han har skrivit flera böcker om odling, bland annat ”Skogsträdgården Odla ätbart överallt”. Hans senaste bok heter ”Nötodlarens handbok”.
  • Den 13 april föreläser han om skogsträdgårdsodling i ETC solpark. Köp biljett här.
  • Den 14 april föreläser ETC:s trädgårdsmästare Elin Starck om att bli klimathjälte i sin trädgård. Köp biljett här.
  • Mer info om vad som händer under Grön helg: etcsolpark.se/gronhelg

Dela med dig