Att lära sig var maten kommer ifrån och hur den produceras kan vara en spännande och lärorik upplevelse för både barn och vuxna. ETC Odlas trädgårdsmästare Emma Nordström anordnar nu kursen ”Odla – föräldrar och barn”, tillsammans med sin sexåriga dotter Maj.
– Många när en dröm om att ge sina barn i mer förståelse för var mat kommer ifrån hur den produceras. Det allra enklaste sättet är att göra ett praktiskt jobb tillsammans. Får man till det, får man till en fantastisk vinst att bära med sig resten av livet, säger Emma Nordström.
– Ett barn har inte så ofta den chansen, att gå en liten kurs med sin förälder. Ofta har ju barnen egna aktiviteter och föräldrarna tittar på. Så detta känns både kul och unikt.
Barnens perspektiv i fokus
Emma Nordström har planerat kursen tillsammans med sin dotter Maj för att den ska vara rolig och engagerande för barn.
– Maj har berättat för mig vad barn tycker om att odla och äta. För henne är gurka, morot och majs stora favoriter.
– Vi kommer också att ha pyssel och andra aktiviteter för att hålla intresset uppe. Det var Majs idé, hon sa att vi måste tänka på att barn kan bli uttråkade och kan vilja ha något eget att pyssla med om det känns tråkigt.
Intentionen är att genomföra en odlingskurs där alla kan delta på sina egna villkor.
– Vi kommer att lyssna på deltagarnas förväntningar och förkunskaper, och anpassa innehållet. Bor de i lägenhet eller har de en täppa hemma? Jag och Maj kan vi vara deras mentorer, så att de även kan tänka ut vad kan de kan odla hemma.
Men att odla hemma, parallellt med kursen, är inte nödvändigt.
– Vi odlar i lådor här i solparken och på sista träffen lagar vi mat tillsammans av det vi odlat.

Enkelt att komma igång
Att odla med barn behöver inte vara komplicerat. Emma tipsar om att börja med enkla grödor som potatis i en hink eller att odla gurka i ett soligt fönster. Det viktiga är att barnen får vara delaktiga och att det blir en lustfylld aktivitet utan krav på perfektion. Ett annat tips är att odla sådant som barnen tycker om att äta.
– Maj gillar inte att odla kål, för hon gillar inte att äta den. Men det mesta annat tycker hon är roligt att odla.
Något särskilt som föräldern ska tänka på för att inkludera barnet?
– Var tillåtande, så att barnen vill vara med. Fokusera inte på maxat resultat. Låt barnen vara med så mycket som möjligt utifrån sin förmåga. Små barn kan till exempel vattna och peta ner större frön, äldre barn kan få större ansvar och utrymme. Gurkfön och majsfrön är enkelt även för de små.
För alla – oavsett tidigare erfarenhet
Kursen vänder sig till alla som är nyfikna på odling, oavsett om de har tidigare erfarenhet eller inte. Endast fem platser finns kvar på kursen, så Emma uppmanar den som är intresserad att genast anmäla sig
– Vi hoppas att kursen kan inspirera fler familjer att odla tillsammans. Det ger inte bara goda grönsaker, utan också en fin gemenskap.
Anmäl dig till kursen
• Första kurstillfället äger rum den 26 april.
• Föräldrar och barn i alla åldrar är välkomna att anmäla sig.
• Anmäl dig här.
• Kursen sträcker sig över tre tillfällen. Den kombinerar praktiskt lärande med lekfullhet och gemenskap. Första träffen fokuserar på planering och förkultivering, där deltagarna får lära sig om jordens betydelse och hur man ger växterna en bra start.
• Under det andra kurstillfället får deltagarna plantera ut sina förkultiverade plantor och så direkt i jorden. Här betonas vikten av att vattna, skydda växterna från skadedjur och skapa bästa möjliga förutsättningar för att grödorna ska trivas.
• Den avslutande träffen blir en skördefest, där barn och vuxna får njuta av det de odlat. Tillsammans kommer deltagarna att tillaga skörden och lära sig hur man kan ta vara på sina råvaror på ett hållbart sätt.
• Kursen arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet.