Politik tillsammans – ETC energi, konst och odling 2024

2024 var året då ETC Solpark tilldelades ett fint arkitekturpris. Dessutom visar ETC:s energisatsningar hur engagerade sparare, solceller och klimatsmarta investeringar tillsammans kan omforma energimarknaden – konkret, lokalt och med växande effekt. Här får du en översikt över förra årets utveckling i siffror och handling.

Här är en kort sammanställning om en utveckling som är mycket spännande. ETC-bolagen är många, eftersom vi gör så många olika saker, och vi vill att varje projekt ska ha en egen självständig ekonomi och kunna leva på egna meriter. Men i grunden är alla bolag möjliga bara genom det stora stöd, och det stora sparandet i dem, från dem som följer, läser och är med och stödjer ETC-projekten.
Mycket av det vi gör förvånar andra, då det är stora projekt.
Vi kallar det Tillsammansmakt, eftersom allt handlar om att samla många för att göra politik på riktigt, i vardagen.

I huvudsak kan man se ETC som tre större verksamheter:

• MEDIA: Vår mediadel med tidningar, webb, film, poddar och förlag.

• ENERGI: Vår sol- och energidel som jobbar med ren energi både åt våra elkunder men även åt alla andra genom satsning på solparker och lagring.

• BYGG: Vår byggdel som bygger stora hyreshus vi äger och driftar själva. Vi står också i färd med att bygga parhuslägenheter, även det hyresrätter.

Tillsammans gör vi skillnad

Alla delar handlar framförallt om klimatfrågan – men det borde ju allt företagande göra idag med tanke på klimatkrisens utveckling.
Här kommer siffror för våra verksamheter inom energi. Observera att det gäller 2024 (när detta skrivs, juni 2025, är ETC-projekten ännu större).

Med solens hjälp laddar vi Sverige

Våra energibolag har en envis fokusering på solenergi, men satsar också alltmer på batterier för lagring och elbilsladdning. Med solceller som metod sprider vi makten över energin till så många vi kan.
Motorn är människors sparande i ETC Sol AB. Sparandet har stadigt vuxit och vid slutet av 2024 låg det på 248 miljoner kronor. Det är 2 618 personer som sparar, och de fick 5,5 % i avkastning på sin placering.
ETC Sol lanserade 2024 dessutom en lånekampanj till ränta – Sol Kortlån. Den kampanjen fick in 28,3 miljoner kronor.
Det är ETC Sol som finansierar uppbyggnaden av solparkerna. Arbetet utförs delvis av ETC Elproduktion.
Den siffra som bäst synliggör hur mycket ETC Sol investerat i solceller är hur mycket vi ökat anläggningstillgångarna. Dessa ökade 2024 med 24,4 miljoner kronor.
Omsättningen för ETC Elproduktion var 15 miljoner kronor.

Vi ökar något hela tiden

Under 2024 är det framför allt ETC Solpark i Katrineholm som byggts ut med både fler solceller (ytterligare 1,5 MW, till 5 MW) och batterilager. Den pågående solparksutbyggnaden i Hultsfred projekterades under 2024 men väntade på inkopplingsmöjlighet för att kunna byggas ut.
Totalt producerade vi cirka 19 GWh 2024, vilket är en ökning jämfört med 2023.
Vi ökar något hela tiden tack vare att vi bygger ut – både solparker och hos privata kunder.
Dessutom ska man inte glömma att det är ETC Sol som äger energisystemen i våra hyreshus, och att den intäkten ökar i takt med att fler hyresgäster flyttar in i färdiga hus.

ETC El bidrar till solceller

Vi driver även elhandelsbolaget ETC El (med det formella namnet ETC Elhandel i Stockholm AB). Det omsatte 37,6 miljoner.
I januari 2024 hade vi 6 957 aktiva elkunder och 994 som producerade solel. Vid årets slut hade vi ökat till 7 074 aktiva elkunder och 1 081 producenter av solel.
Bolagets vinst går direkt till investeringar i fler solceller. 2024 gav ETC El 1,8 miljoner direkt till solceller och ytterligare 3,5 miljoner indirekt.
Förutom ETC El så bidrog även ETC Mobil och ETC Klimat med närmare 600 000 kronor till nya solceller under året.

Små projekt kan bli stora

Dessutom utvecklar vi en rad mindre projekt som kan bli stora. ETC Odla är ett bra exempel där vår fermenterade jordkraft och biokol börjar etablera sig hos stora försäljare.
Under 2024 startade vi popupförsäljning av ETC Odlas plantor och skörd i Stockholm, i vår lokal på St Paulsgatan vid Slussen. Där har vi även genomfört en rad föreläsningar om energi, solceller, batterilagring, odling och andra samhällsfrågor.
Vi satsar också allt mer på konst och event i ETC Solpark i Katrineholm. Sommaren 2024 pågick en rad utställningar, bland annat om Wild Clay och WoodArt. ETC Odla hade en rad föreläsningar, om tomatodling och biologisk mångfald.


Solparken prisades

Södermanlands arkitekturpris 2024 tilldelades ETC Solpark för sin funktion som mötesplats, testbädd och utbildningscentrum kring hållbar arkitektur och innovativt samhällsbyggande, med energiförsörjning i fokus.

Sparande är motorn i allt som är ETC

ETC-bolagen går runt och har dessutom en liten vinst som omsätts i utökad verksamhet direkt. Men vi är stolta över att vi inte jagar vinst, utan istället söker sparare som placerar sina pengar hos oss mot avkastning, så att vi kan förändra tillsammans. Tanken är att mer resurser ger oss mer kraft att förändra.Vinstjakt förstör gärna ett bolags idé och uppgift – man börjar jaga fel sak. Vi vet att detta är en annorlunda inställning, men vi är rätt stolta över den.
Att spara i gemensamma projekt för att mota den ensidiga berättelsen som borgerlig media ger, att kunna göra direkta klimatpolitiska insatser med hus och energi – inte bara ha åsikter om det – är motiv nog för den verksamhet som samlas under ordet ETC. Vi kommer under 2025 därför presentera ytterligare projekt för kort- eller långvarigt sparande.

Tänk vad vi skulle kunna göra…

Tillsammans med våra 4 785 sparare, tusentals prenumeranter och människor som stöttar våra olika verksamheter, är vi stolta över att vi 2024 gjort konkret skillnad. Mer om vad vi gjort, och hur många kilo koldioxid de olika verksamheterna sparat, läser du i sammanställningen Från Hopp till handling.
Vi är ganska många – men tänk vad vi skulle kunna göra om var och en av oss fick med en person till!

Johan Jenny Ehrenberg, grundare ETC
Rebecka Bohlin, kommunikationschef ETC

Dela med dig