Det stora växthuset hade förvandlats till en livlig marknadsplats, där besökarna kunde provsmaka lokalt producerat gin och handla allt från fårskinn och odlingsknivar till ätbara sniglar. ETC Odla visade upp över 40 olika tomatsorter samt ovanliga plantor som äppelgurka, sallat och blomster.

Dagens första föreläsning hölls inne i växthuset av Dagens ETC:s reporter Aleksandra Pogorzelska, som talade om de farliga kemikalierna PFAS. Därefter ledde trädgårdsmästare Elin Starck en guidad rundtur bland plantor och odlingssystem och förklarade hur det är möjligt att odla friska plantor utan att övergöda.

Två konstutställningar hade vernissage under dagen: Rockholm av fotografen Lasse Johansson och Blått blod av konstnären Alexander Mood.
– Konsten är helt avgörande i dagens samhälle. I en tid av klimatkris och krig behöver vi utrymme för reflektion för att kunna överleva. Det är viktigare än någonsin att utveckla kulturen och släppa taget om vår övertro på det materiella, sa Alexander efter att ha fått många frågor från besökarna.

I ETC Serverhall höll it-chefen Anton Borgström en tankeväckande föreläsning om teknikjättarnas maktkoncentration och deras klimatavtryck.
– Stora datacenter förläggs ofta till torra områden på grund av låg luftfuktighet, trots att de kräver enorma mängder vatten, förklarade han.
Han berättade att varje samtal med ChatGPT förbrukar vatten – till och med ett enkelt ”tack” kan motsvara ett halvt glas.
– Vi behöver bli mer medvetna om it-sektorns klimatpåverkan och fundera på när vi faktiskt behöver använda AI.

Inför årets fest hade solparken fått en ny lekplats, komplett med servicestation där barn kunde tvätta bilar, springcyklar och käpphästar av trä – och ladda dem på lek.
Det fanns också gungor, ett bord med dinosaurier och solrosformade griffeltavlor att rita på.
Raketer, ansiktsmålning och dinosarier
Lekplatsen blev snabbt ett nav där barnen gärna stannade i timmar. Här byggdes också raketer i papper som sköts iväg med hjälp av en luftkompressor, och det fanns ansiktsmålning – allt kostnadsfritt.
– Det är en av anledningarna till att jag kom hit. Det tar emot att besöka ställen där inträdet är dyrt, sa Anna Edvardsson.
– Jag har länge tänkt komma till en solfest och är glad att jag äntligen gjorde det. Dessutom hittade jag några riktigt fina tomatplantor.

Mot slutet av dagen höll solparkens grundare Johan Jenny Ehrenberg en guidad tur genom anläggningen. Med humor och engagemang berättade hen om parkens tekniska innovationer och svarade på frågor om solenergins möjligheter.
Innan hon lämnade festen gick besökaren Birgitta Hansson fram till Johan Jenny och tackade:
– Jag vill att du ska veta att den här dagen – och särskilt rundturen – gav mig hopp. Ett stort tack för det!
”Riktigt kul”
Festen avslutades med livemusik och bar på kvällen. Solparkens verksamhetschef Lottie Winnerhed summerar:
– Vi utgick från ledordet tydlighet när vi planerade årets solfest, och det verkar ha gett resultat. Vi visste inte hur många som skulle dyka upp en lördag med ostadigt väder – men tydligen slog vi publikrekord. Det känns riktigt kul. Woohoo!