1 Vad görs biokol av?
Vi använder träflis, lokalt inköpt. Det kommer från träd som av olika anledningar inte passar till virke. Helt enkelt är det restprodukter som kommer till användning i en ny produkt med fantastiska egenskaper.
2 Varför är biokol bra för klimatet?
Biokol fungerar som en effektiv metod för att lagra kol i marken, vilket minskar mängden koldioxid i atmosfären och hjälper till att motverka klimatförändringar. Biokol som grävs ner i mark och odling utgör alltså en långsiktig kolsänka som minskar klimatavtrycket. 2018 klassades biokol som en ”Negative Emission Technology” av FN:s klimatpanel IPCC.
Dessutom: Genom att omvandla organiskt avfall till biokol minskas mängden avfall som måste deponeras eller brännas, vilket i sin tur minskar utsläppen av växthusgaser.
3 Hur mycket koldioxid lagrar biokol?
Ett kilo biokol i marken motsvarar 3,6 kilo koldioxid i luften.
4 Hur länge varar klimateffekten av biokol i marken?
Biokol förmultnar oerhört långsamt. Det finns olika beräkningar av hur stabilt biokol är, vissa forskare säger att det kan brytas ner på cirka 2 000 år, andra bedömer att det tar ännu längre tid. Biokol i jord är därmed klimatpositivt på lång sikt.
5 Varför är biokol bra för odling?
Träd, buskar och blommor behöver vatten, näring, syre, gasutbyte och möjligheter att låta rötterna växa. Biokol underlättar mycket av detta. När biokol blandas med jord förbättras jordens struktur. Biokol ökar även jordens vattenhållande förmåga vilket minskar bevattningsbehovet. Dessutom främjar biokol mikrobaktiviteter, vilket leder till bättre växttillväxt och ökar skördarna. Man kan sammanfatta det till att biokol bidrar till att behålla näring och fukt kvar i jorden.
6 Förhindrar biokol näringsläckage?
Ja. Biokol hjälper till att binda näringsämnen i jorden, vilket minskar näringsläckage och förbättrar växters näringsupptagning. När kolet hamnat i jorden minskar alltså läckaget av näringsämnen som göder våra vatten.
7 Hur mycket biokol behövs för att få en positiv odlingseffekt?
Det har gjorts en del tester. Trädexperten Björn Embrén som utvecklat begreppet skelettjordar, som används för kommunala planteringar i Sverige och andra länder, har samarbetat med Lars Hylander, agronom vid SLU och Uppsala universitet, som bland annat inhämtat internationellt beprövad erfarenhet om biokol som jordförbättrare och gjort mätningar på biokolets effekter som kolsänka. Björns slutsats är: Du kan i princip ha hur mycket biokol du vill i en växtbädd, men mer än 25 procent biokol inte ger bättre effekt. Till kommunala skelettjordar är receptet 75 procent makadam, 12,5 procent biokol och 12,5 procent kompost.
8 I redan anlagda odlingsbäddar, hur blandar du in biokol?
Det finns olika sätt. Till exempel: Gör en fåra i jorden, cirka 10 centimeter djup. Fyll till 75 procent med näringsladdad biokol. Täck med jord och så. 20–25 procent volym kol i växtbädd är optimalt, men även mindre mängder ger positiv påverkan. Vill du inte gräva alls, kan du krafsa ner biokolen med en kratta. Så brukar jag göra, för jag undviker att gräva.
9 Hur många påsar från ETC Odla går åt till en pallkrage?
Ungefär en halv påse. Eller cirka 5 liter per kvadratmeter odlingsyta.
10 Biokolen är näringsladdad och håller i tusentals år, betyder det att jag aldrig mer behöver gödsla?
Nej. Du behöver grundgödsla på våren, med till exempel gräsklipp, bokashikompost eller naturgödsel som hästskit. Beroende på vad du odlar kan du tillsätta Jordkraft i små doser därefter. Här i växthuset tillför vi Jordkraft en till två gånger i veckan för att få odlingarna av tomater och andra grönsaker att frodas.
11 Biokol kostar en del. Kan man inte lika gärna köpa grillkol?
Nej, grillkol är inte samma sak som biokol. Biokolen tillverkas genom pyrolys under så hög värme att tungmetaller inte finns i biokolet, vilket däremot kan finnas i grillkol. Du vill inte odla grönsaker i tungmetaller, men kanske kan du blanda in grillkol om du odlar icke ätbara perenner?
12 Varför kan biokol användas som rening?
Biokol har porösa egenskaper som gör det användbart för filtrering och rening av vatten, då det kan absorbera föroreningar och giftiga ämnen. Biokol kan alltså användas för att rena vatten och även för att rena förorenad mark.