ETC Odlas tillverkning av biokol sker i ETC Solpark i Katrineholm. Här finns en biokolspanna som matas med flis, inköpt i närområdet. Det kan handla om träd som avverkas för att de är angripna av granbarkborre och annat spill från skogsbruk, som inte är tjänligt som virke.
– En biokolpanna fungerar ungefär som en modern kolmila, med en panna med syrefri förbränning som kallas pyrolys, förklarar Sten-Åke Nordin.
”2018 klassades biokol som en ’Negative Emission Technology’ av FN:s klimatpanel IPCC.”
Inga tungmetaller finns kvar
Han visar var flis matas in, automatiserat, av en skruv. Vid inmatning genom en sluss som förhindrar att syre kommer in är temperaturen låg, cirka 50 grader. Men längre bort i röret blir flisen allt varmare, till slut minst 700 grader, en process som gör att den aldrig börjar brinna utan istället förkolnas.
– Här pytsas fliset in, ungefär tre kubikmeter per dygn. Den skruvas fram och tillbaka i ett rör i två timmar. Eftersom temperaturen är så hög får du inte vanligt grillkol, utan biokol, där tjärämnen förgasas och brinner. Inga tungmetaller (som kan finnas i grillkol), finns kvar. Därför är biokol en så efterfrågad produkt, både för odling och för sina renande egenskaper.
Under processen i biokolspannan börjar kolet alltså aldrig brinna, men värmen som bildats när fliset hettas upp, blir till eld som går tillbaka och fortsätter värma upp pannan, förklarar Sten-Åke. Biokolspannan omges av vatten, som reglerar temperaturen. Röken från pannan passerar en värmeväxlare på väg ut som genererar hetvatten, som här i ETC Solpark används till att värma upp ETC Odlas växthus.
När biokolet efter ett par timmar kommer ut genom en luftsluss , passerar det en pump som näringsladdar biokolet med Jordkraft.
Sten-Åke Nordin förklarar att det innebär framför allt två fördelar. Den första är att kunder inte själva behöver näringsladda biokolet innan användning och den andra är att det torra kolet blir fuktigt och därför dammar mindre.
Endast paketering sker manuellt
Bikolet går från pannan via ett rör ner i stora big-bag-säckar, som hänger på en ställning utomhus. ETC Odla köper in dem begagnade. Redan i röret kyls biokolet ner av utomhustemperaturen.
– Eftersom biokol är så lätt, svalnar det snabbt, förklarar Sten-Åke.
ETC Odla säljer biokolet både till kommuner och företag som köper stora kubikmetersäckar, och i mindre papperspåsar till privata kunder. Paketeringen i papperspåsarna sker manuellt.
– Biokol är lite besvärligt att hantera om det inte har laddats, eftersom det är så torrt då och kan damma. Koldamm ska man vara försiktig med! Allt biokol som paketeras i papperspåsar är näringsladdat med Jordkraft. Men vi använder ändå alltid skyddsutrustning med andningsfilter när vi hanterar biokolet.
Den manuella hanteringen av biokolstillverkningen är framför allt att se till att det hela tiden fylla på med träflis – och paketera. Resten sköter pannan själv.
Kan man kalla den en evighetsmaskin?
– Ja, om du säger det så… Sten-Åke skrattar. Jo, den tuffar på, dygnet runt året om. Men vi stannar den enstaka gånger för sotning. När vi stannat den sätter vi igång den genom att elda med ved under några timmar.
Den biokolspanna ETC Odla använder har varit i drift sedan 2014, är av märket Biomacon och producerar drygt en kubikmeter biokol per dag, som väger 300–400 kilo. Till denna mängd går det åt cirka tre kubikmeter flis.
Sten-Åke Nordin, tycker att det känns bra att arbeta med något som är en pusselbit för att rädda klimatet.
– Det är roligt att arbeta med något bra, jag känner mig stolt över det. Det krävs många pusselbitar för att rädda klimatet, och biokol är definitivt en av dem. Och dessutom märker jag ju att biokol funkar bra i odling, jag använder det själv i min köksträdgård. Vilken skillnad!
Fakta/Biokol har många fördelar
Restprodukter kommer till användning. Organiska restprodukter förädlas till en ny produkt med fantastiska egenskaper. Genom att omvandla organiskt avfall till biokol minskas mängden avfall som måste deponeras eller brännas, vilket i sin tur minskar utsläppen av växthusgaser.
Fantastiska odlingsegenskaper. Biokol bidrar till att behålla näring och fukt kvar i jorden.
När biokol blandas med jord förbättras jordens struktur, ökar dess vattenhållande förmåga och främjar mikrobaktiviteter, vilket leder till bättre växttillväxt. Biokol i odlingsmark minskar alltså bevattningsbehovet – och ökar skördarna.
Biokol hjälper till att binda näringsämnen i jorden, vilket minskar näringsläckage och förbättrar växters näringsupptagning. När kolet hamnat i jorden minskar alltså läckaget av näringämnen som göder våra vatten. biokolet hjälper till att bygga/ förbättra jord.
Renande egenskaper. Biokol har porösa egenskaper som gör det användbart för filtrering och rening av vatten, då det kan adsorbera föroreningar och giftiga ämnen.
Biokol kan alltså användas för att rena vatten och även för att rena förorenad mark.
En långsiktig kolsänka. Biokol fungerar som en effektiv metod för att lagra kol i marken, vilket minskar mängden koldioxid i atmosfären och hjälper till att motverka klimatförändringar.
Biokol som grävs ner i mark och odling utgör alltså en kolsänka som minskar klimatavtrycket.
Ett kilo biokol i marken motsvarar 3,6 kilo koldioxid i luften.
Biokolet bryts ner oerhört långsamt, så den koldioxid som bundits till biokol ligger kvar i marken i minst 3 000 år. Biokol i jord är därmed klimatpositivt. 2018 klassades biokol som en ”Negative Emission Technology” av FN:s klimatpanel IPCC.