Så odlar ETC ekologiskt i växthus med solceller

Nu har vi jobbat ett år med att prova olika odlingar i våra växthus. Vi har tre stycken i Katrineholmsparken, alla får sin energi från solceller på taket. Men de används lite olika.

Nu har vi jobbat ett år med att prova olika odlingar i våra växthus.

Vi har tre stycken i Katrineholmsparken, alla får sin energi från solceller på taket.

Men de används lite olika.

Lilla miniväxthuset

Vårt första miniväxthus är bredvid stora solhuset. Det var det första vi byggde, vi testade detta med en obehandlad trästomme (fungerar fint) och trägolv (inga problem) och sen är det solceller av glas och plexiglas och kanalplast som gör själva väggar och tak.

Det här växthuset har vi odlat mycket äppelgurka och andra roliga saker i men framöver ska det fungera som visningsväxthus så de som besöker vår park snabbt kan se vad vi satsar på vad gäller odling. Växthuset får sin bevattning från små solcellsdrivna pumpar, vi odlar i trälådor och har en fantastisk solinstrålning fram till klockan tre på eftermiddagen.

Bild: Fredrik Olsson

Miniväxthuset är också en extra mötesplats, vårt café har ofta sina gäster här och så har vi genomgångar för besöksgrupper här när det inte är för kallt.

Vi har en soluppvärmning bestående av tre olika solfångare som gör att vi släpper in värme i stora svarta slangar under trägolvet.

Men det här förlänger nyttjandetiden bara med en eller två månader.

Vi har ingen uppvärmning när det blir minusgrader. Då går lilla växthuset i idé.

Energimässigt kan det här lilla huset bara producera 900 kWh el så det klarar sina lampor och maskiner, men inte mer.

Vi lagrar också elen i ett litet batterilager för att testa solel på natten. Men för att få det provat mer seriöst skulle vi behöva ett mycket större solcellstak.

Öppna växthuset

Precis vid ingången till parkens mitt finns vårt andra växthus. Det här är byggt efter modell från det lilla, men är ca 200 kvm. Här har vi tomater av tålig sort – som Alaskan fancy och Roma – de växer fint och är något vi använder till våra tomatröror i första hand.

Det Öppna Växthuset kallas så eftersom det är öppet att besöka för alla, utom våra får.

Vi vattnar manuellt med slang och det finns varken värme eller Led lampor här. Vi låter solen göra hela jobbet och växthuset går i vila i oktober. 

Lilla växthuset exporterar sin tak el och fungerar som en producent istället för konsument. Det står i öst/västlig riktning så det har sol hela dagen på solcellerna fram tills solen går ner bakom skogen.

Energimässigt exporterar det ca 3000 kWh per år.

Första energiväxthuset

2017 blev vi klara med den första delen av det riktigt stora växthuset. Totalt är det 220 kvadratmeter. Vi har provat med solceller både framför och på växthusets tak och det är här inne vi har alla våra olika sorter av tomater och andra roliga saker. Som Physalis, gröna tomater och så dessa svårtransporterade men underbart goda Brandywine.

Bild: Fredrik Olsson

Här finns också en experimentodling, aquaponisk odling, med näringslösning och självklart också vår plantodling som visat sig vara extra viktig. Många vill ha tomatplantor och odla själva, inte bara köpa färdiga godingar.

Växthuset är inte färdigt än vad gäller värme och belysning, vi provar oss fram men meningen är att denna del ska kunna odla året om med värme från vårt energihus (som ska bli klart i vinter) och med ljus från stora ledlampor. 

Det här växthuset kan delas upp i mindre kammare som billigt blir värmeskyddade. Det kan alltså fungera som ”babykammare” vintertid medan de kallare ytorna kan användas för tex grönkål.

Första året har vi odlat i stora lådor här och vattnat manuellt.

När huset nu börjar byggas ut med ytterligare 700 kvm så blir det markodling och bevattningssystem. Dessutom ska vi prova att enbart jobba med solceller framför växthuset istället för på det. Detta för att kunna jämföra både kostnader och om skörden blir mer eller mindre. Fördelen med solcellerna är ju att de skuggar när det är som varmast. Nackdelen är att de också skuggar när man vill ha så mycket sol som det går.

Det här växthuset är fritt att besöka men vill du ha ut mer av erfarenheterna så är det rundvandring med vår trädgårdsmästare Lisbeth som gäller.

När det gäller energilösningarna får du mer info på våra ”Kullendagar” då Sten-Åke – som ansvarar för den delen – kan berätta mer.

Det här växthuset producerar idag ca 30 000 kWh, det mesta används vintertid i odlingen, men bit för bit byggs energiproduktionen ut så det ska kunna exportera el, inte bara använda själv.

Det blir många vandringar mellan våra tre växthus. Eller också åker vi i vår trehjuliga Zbee, en moppebil som gör resan rolig (du får gärna prova den).

Bild: Fredrik Olsson

Framtiden?

Nu bygger vi ut energihuset och förlänger växthuset under vintern.

Nästa år kommer vi också odla mycket mer på friland, något vi inte riktigt hunnit med ännu. Förutom honungsört som vi odlat speciellt för att hjälpa bin att hitta pollen.

Och räkna med att andra typer av odling kommer testas allt eftersom. 

ETC tomat är ett projekt för att få fram fantastiska tomater och fina syrade röror. Men det är också ett projekt där vi vill visa alla olika sätt att odla både klimatsmart och utan gifter. Den biokol vi producerar kommer vi givetvis använda i egna odlingar hela tiden. Men också sälja till andra som vill ha en renare värld.

Allt det vi producerar säljer vi på plats och i våra små butiker runt landet.

Ekonomiskt är hela projektet finansierat genom crowdfunding (du kan vara med om du vill här.)

Vill du besöka odlingarna så är det öppet mellan 9 och 18 på vardagar. Och 10-14 på lördagar.

Dela med dig