ETC Odla har sin bas i ETC Solpark i Katrineholm. Här tillverkas biokol och här finns stora odlingar av framför allt tomater i växthusen, men även odlingar av annat, i växthus och på friland. Allt gödslas av den egna produkten Jordkraft, i kombination med biokol, som tillverkas här.
Elin Starck är trädgårdsmästare och sköter, tillsammans med de andra anställda, tillverkningen av Jordkraft.
Råmaterialet är organiskt avfall. Var kommer det ifrån?
– Vi har ett samarbete med Ica Nära här i Katrineholm. Frukt och grönt som blivit dåligt transporteras hit till oss, en gång i veckan.
Elin visar en stor, grå back som ETC Odla tar emot varje vecka, packar upp, plastar av och sorterar.
– Visst avfall måste vi ta hand om direkt, annat är inte lika brådskande, förklarar hon.
Det som måste hanteras omgående går direkt till torkning. Elin visar maskinen, Green box, som påminner om en stor, toppmatad stålgrå torktumlare.
Här torkas materialet och finfördelas till ett strössel, som sedan kan mellanlagras i hinkar för att används till att producera Jordkraft.
Första steget i tillverkningsprocessen är frukt och grönt – torrt eller färskt – blandas med vatten och ekologisk rörsockermelass, som gör att bakterierna i fermenteringen förökar sig snabbt.
Elin visar två stora mejeribehållare, som vardera rymmer 2 500 liter.
Det första dygnet hettas innehållet upp till 80 grader, vilket gör att det blir sterilt. Dag två sänks temperaturen, mer vatten tillsätts och när röran är fingervarm tillsätts ytterligare aktiverade effektiva mikroorganismer i dvala (EM och EM1).
– Det är är bokashibakterier, förklarar Elin.
Fermenteringen i tanken pågår i cirka tio dagar, tills ph kommit ner till rätt nivå, omkring 3,5.
– Vi mäter ph för att säkerställa att fermenteringen jäst klart så att ingen jäsprocess fortsätter när vi hällt över på flaskor.
När tankarna töms passerar Jordkraft ett filter. De töms uppifrån, för i botten finns ett grumligt slam som inte går ut i flaskor, utan används i växthusen för att grundgödsla på våren.
Produkten Jordkraft har flera gånger testats och ingen gång har den visat sig innehålla pyralider.
Fri från pyralider
Pyralider är ogräsmedel som orsakat missväxt av framför allt tomatplantor hos fritidsodlare.
Det var under 2020 som några fritidsodlare började rapportera ett underligt fenomen. Deras plantor, främst tomater, drabbades av missväxt. Efter ett gediget ”detektivarbete” hittades orsaken. Vissa gödselsorter, även ekologiska, innehöll ett ämne som heter vinass, som i sin tur visade sig innehålla rester av pyralider – ogräsmedel som används i jordbruket. Man har också hittat pyralidrester i höns- och kogödsel.
– Vi har skickat in provtagning för pyralider många gånger och aldrig fått utslag, och när vi säljer till återförsäljare kan vi testa varje batch, om återförsäljaren önskar det. Rölunda är ett företag som köper in Jordkraft från oss och som vill att varje batch testas för pyralider.
Vissa återförsäljare har egna etiketter
Tappningen på flaskor sker i nära anslutning till leverans.
– Vi anpassar tillverkningen så att produkten ska vara så färsk som möjligt. En oöppnad flaska har en hållbarhet på minst ett år, förklarar Elin Starck.
Hela processen, inkusive buteljering och etikettering sker manuellt, i växthuset.
Vissa återförsäljare vill ha egna etiketter och de kan välja att etikettera själva eller beställa tjänsten av ETC Odla. Elin Starck visar upp två flaskor, en med ETC Odlas etikett Jordkraft och en med Rölundas etikett.
ETC Odla har kapacitet att producera 7 000 liter Jordkraft var tionde dag.
Vilken respons har ni fått på produkten?
– Bra! Jag märker särskit en förtjusning hos människor som använder Jordkraft till sina krukväxter inomhus. Någon som ärvt en krukväxt från sin mamma men aldrig fått den att blomma kom hit och berättade att när den fick Jordkraft – så blommade den.
– En annan respons är att den som drar upp plantor märker att de tål längre tid i brätten innan utplantering.
– Den generella bilden är att plantor mår bra, växer bra och håller sig friskare, tack vare Jordkraft.
”En katalysator”
Hur ofta Jordkraft ska användas beror på vad du odlar.
– Jag rekommenderar en grundgödsling på våren och Jordkraft ungefär en gång i veckan, ett par matskedar per liter vatten, men olika växter behöver olika mycket näring.
– Namnet Jordkraft speglar vad det är, en katalysator för att näringen ska tas upp. Jordkraft är en fermenterad växtnäring, med en låg näringshalt, som drar i gång mikrolivet och gör så att växterna kan tillgodogöra sig näringen, tack vare att fermenteringen bildat tillväxthormoner som gynnar tillväxt. Därför får du inte problem med näringsläckage från dina odlingar om du gödslar med Jordkraft.
Produkten riktar sig till den som odlar ekologiskt.
– Du ska inte kombinera Jordkraft med konstgödsel eller bekämpningsmedel.
En av bakterierna i sammansättningen är fotosyntetiska bakterier som har förmågan att binda både koldioxid och kväve. Betyder det att Jordkraft har en klimatsmart aspekt?
– Ja, precis! Näringsvärdet är lågt och bakterierna fixar kvävet själv. Jordkraft binder koldioxid och kväve från luften. Jag tycker att Lotta Lundgren gör den här processen väldigt begriplig i sin podd Jordkommissionen. Det är ett tips att lyssna på den!
Jordkraft säljs av ETC Odla på plats i växthuset i ETC Solpark i Katrineholm, online via ETC Klimatbutik och under vår-sommar-höst i ETC Odlas pop-up-butik på St Paulsgatan 11 i Stockholm.
Flera företag köper in Jordkraft från ETC Odla och säljer, vissa med egna etiketter, till exempel Rölunda, YARD ETC och ett antal mindre handelsträdgårdar, bland dem Rosendals trädgård.
Köp Jordkraft
Köp Jordkraft från ETC Klimatbutik, 99 kr per flaska.
Priset på Jordkraft till återförsäljare varierar utifrån vilka mängder som beställs.
Är du intresserad, kontakta ETC Odlas säljare Anna Ludvigsson.