Redan tidigt i somras märktes trycket. En kall vår var tuff för alla tomatodlare, men när tomaterna väl började mogna gick de snabbt åt.
Trädgårdsmästare Elin Starck berättar att till inbokade medverkan på olika marknader i närområdet, fanns det vissa veckor betydligt mindre tomater än tidigare år – för de gick åt på plats.
– Självplocket har fått snurr. Det beror nog på en rad faktorer, som att vi jobbat i flera år på att synas mer lokalt och på att solparken sakta men säkert blir mer känd som besöksmål.
Det är en utveckling som Elin Starck tycker är positiv, det är roligare och mer personligt att människor kommer till ETC Odlas växthus än att möta kunder på olika marknader.
– Här får människor strosa runt, upptäcka nya tomatsorter och prata direkt med oss odlare. Det är mycket mindre anonymt.
Hon berättar att många återvänder gång på gång för att följa utvecklingen av en favoritplanta.
Tomaten som symbol
Tomaten är inte bara populär – den har också en pedagogisk roll i odlingen.
– Den visar hur energikrävande traditionell odling kan vara i Sverige. Genom att berätta om våra metoder kan vi visa ett hållbart alternativ. Dessutom finns här en enorm variation av sorter, från söta små körsbärstomater till stora bifftomater.
Årets testodlingar har bland annat lett till favoriten Gnocchi di limone, en söt och frisk sort. Även den gröna varianten Green Doctor har fått mycket beröm.
– Varje år testar vi 5–10 nya sorter och det är få som lever upp till våra högt ställda krav att vara jättegoda, friska och tåliga. Men i år är det tre nya sorter som – kanske – passerar nålsögat.
Mer än tomater
Men odlingen handlar om mer än tomater. Säsongen har bjudit på stor efterfrågan på gurka, nyfikenhet kring vindruvan Reliance och en rik skörd av kål och broccoli.
– Folk blir verkligen imponerade när de ser mångfalden. Vi har haft spetskål i rött, massor av bladkål och även blomsterplock där man kan binda egna buketter.
Allt spelar roll
Odlingarna i växthus bedrivs utan annan uppvärmning än spillvärme från den egna biokolspannan. För att bygga en god jordhälsa används biokol som håller fukt och binder näring samt egentillverkad näring av fermenterat grönsaksspill.
Genom sitt konkreta exempel vill ETC Odla inspirera fler att odla, med respekt för naturen.
– Även en liten paprika från egen odling är värdefull. Den är obesprutad, mer näringsrik och dessutom en del av något större: att bygga matsäkerhet och förståelsen för biologisk mångfald.
Till den som inte odlat tidigare tipsar Elin Starck om att örter är något av det lättaste att lyckas med som ”nybörjare”.
– På torsdag håller jag min föreläsning Odla ditt husapotek. Den handlar både om vilka örter du kan odla, hur – och hur du kan använda deras goda egenskaper i din vardag.

Testverksamhet för bättre resultat
Nu finns inte mycket skörd kvar i växthusen. Trädgårdsmästarna rensar ut – och förbereder för nästa säsong. Elin Starck berättar att de bland annat ska prova nya metoder:
– Vi kommer att testa att ympa in våra tomatsorter på grundstammar från vilda tomatsorter som har kraftigare rotsystem och därmed är tåligare mot svampangrepp. Vi gör det i liten skala, eftersom en bieffekt kan bli något vattnigare smak, så det behöver vi testa – för att eventuellt skala upp om vi får fram den goda smak vi är kända för.
Pollinerare i fokus
Redan nu kan Elin Starck avslöja att odlingssäsongen 2026 får ett ännu större fokus på biologisk mångfald.
– Ätbara växter är automatiskt bra, men vi ser dessutom fram emot att göra mer.
Hon berättar att det kanske något rosenbuskage och fler planteringar för att skapa en lite lummigare känsla i parken – som både gynnar insekter och känns välkomnande för besökare.
– Vi har dessutom bjudit hit utomhusutställningen Pollinera mera till solparken 2026. Den kommer att bli ett avstamp för att prata ännu mer om biologisk mångfald, genom workshops, seminarium, slåtterkurs – och något extra för barn.


