Skolklasser säljer klimatkompensation

Istället för att sälja kakor eller strumpor har klass 9G2 på Kristinebergsskolan i Åmål valt att dryga ut skolkassan genom att sälja klimatkompensation med ETC.

När du flyger, åker bil eller köper prylar går det inte att undvika att det skapas utsläpp som förstör miljön. Ett enkelt sätt att kompensera för det här är att sätta upp solceller, som direkt – här och nu – hjälper till att minska koldioxidutsläppen.

ETC har nu tagit fram material för att skolklasser ska kunna hjälpa till att rädda världen genom att sälja klimatkompensation, samtidigt som skolklasserna också kan dryga ut klasskassan.

Eleverna säljer klimatkompensationsintyg för 200 kronor styck, där 50 kronor går till skolkassan och resten oavkortat till att sätta upp nya solceller. För varje intyg som säljs minskas koldioxidutsläppen med 140 kg årligen. 

Parkerna där solcellerna sätts upp byggs och drivs av ETC, som är ett företag helt utan vinstintresse och med enda syfte att göra världen lite bättre. 

Klass i Åmål är i gång

En klass som har kommit igång med klimatkompensationen är klass 9G2 på  Kristinebergsskolan i Åmål.

– Det var min pappa som kom på idén, säger Sara Thorén, som går i klassen, till NWT.se.

Pappan är Bo Thorén och han menar att det är viktigt att klimat och utsläpp diskuteras bland ungdomar.

– Jag tror att det kan hjälpa till att ge en ökad spridning och medvetenhet runt klimatdebatten. Om ungdomarna börjar förstå hur mycket man behöver kompensera för en flygresa till Thailand så kanske de börjar diskutera det hemma med sina föräldrar. Och det är de diskussionerna vi måste få, säger han till NWT.se.

Är din klass intresserad av att vara med och sälja klimatkompensation?

Ladda ned material här eller hör av dig så skickar vi mer information.

Dela med dig