”Solfesten kommer att bli magisk”

Årets stora solfest i ETC Solpark närmar sig. ”I år fokuserar vi på platsen och vill att människor ska upptäcka vilken underbar social plats det här är” säger Anna Ludvigsson, projektledare ETC Solpark.

Solfesten kommer att kicka igång kl 12 den 8 juni, med att Johan Jenny Ehrenberg, solparkens grundare, genomför en vandring i parken.
– Det blir något av en vandrande föreläsning som framför allt kommer att handla om lösningar på de stora världsproblemen, på alla de lösningar som faktiskt finns för att tackla klimatkrisen, berättar Anna Ludvigsson.

Hela solparken handlar om att presentera en rad olika möjligheter, kopplade till solceller och klimatsmart elproduktion, men också odling, biokol och klimatsmart byggande. Här kan man fika, köpa en färdigladdad kaffekorg, lära sig om solceller, elproduktion, odling och biokol.
– Växthuset är öppet, där finns underbara giftfria plantor till försäljning.

Öltält och föreläsningar

Solfesten kommer att ha två mittpunkter.
– Den ena är på gården där vi sätter upp ett öltält. Där kommer föreläsningar att varvas med live-musik av det irländska bandet Double Inn. De är riktigt bra, världskända i hela Katrineholm, ler Anna.
Den andra mittpunkten är Solhuset. Även där sker en rad föreläsningar, kopplade till omställning och det kommer att finnas servering av mat och dryck.
– Föreläsarna är antingen ETC-medarbetare eller gäster knutna till ETC Omställningsakademi. Till exempel ser jag fram emot Eva Hamboldts föreläsning. Hon har skrivit en väldigt spännande bok, ”Meningsfulla samtal”, och kommer att prata om varaktig förändring utifrån perspektivet neuroledarskap.
– ETC Bygg kommer att vara på plats och berätta det senaste om att bygga klimatpositva hus, ETC Odla medverkar och medarbetare från Dagens ETC kommer att föreläsa, bland annat om att bekämpa nättroll.
– Det blir ett tiotal föreläsningar. Hela programmet med tider och platser publicerar vi den 3 juni.

Gratis fest hela dagen

I år blir solfesten gratis. Anna Ludvigsson förklarar att det både handlar om att få nya människor att upptäcka parken för första gången och att få människor som redan varit där att komma tillbaka för att upptäcka att väldigt mycket har utvecklats.
– Vi håller på att anlägga en barnträdgård, där barnen så småningom får möjlighet att leka och busa. Men redan innan den är klar har vi en hel del aktiviteter för barn på årets solfest: Ponnyridning, klappa får och tävlingar, bland annat i att köra en liten elbil.

Solparkens egen pizzaugn kommer att nyinvigas på Solfesten. Den är byggd i lera från åkrarna runt omkring. I den kommer pizza med topping från de egna odlingarna att tillagas. Pizzadegen görs från mjöl malet i närheten, Warbo kvarn.
– Det är nog det jag ser fram emot allra mest, när vi tar ut den första pizzan ur ugnen på vår solfest. Jag tycker att det är så häftigt att leran, toppingen, mjölet, allt kommer härifrån, nära Solparken.

”Helt magiskt”

Som dagens sista punkt kommer bandet Fågel Roc att spela, klockan 18. De spelar tungt svängande världsmusik och orientalisk pop för dem som vill stampa takt och sjunga med på arabiska, svenska eller något annat språk de gillar.
– Det är helt magiskt att höra dem! Det kommer att bli så vackert!

Dela med dig