Solvandring med Jenny vände Annelis mörka tankar

Anneli Rehnberg har under en tid känt mörka tankar, funderat över klimatkrisen och jordens potentiella undergång. Men när hon besökte ETC Solpark och deltog i Solvandring med Jenny vände det: ”Jag har känt mig så pessimistisk. Men här insåg jag att det händer väldigt mycket positivt. Faktiskt fick vandringen mig att känna ett hopp.”

Anneli Rehnberg och hennes man Leif-Åke Fritz bor på Dalarö strax utanför Stockholm. De har i många år prenumererat på tidningen Kloka hem som ges ut av ETC. Redan 1993 byggde de sitt egna ekohus och hade länge funderat på att besöka ETC Solpark.
– Vi värnar om miljön, det är ett gemensamt intresse, säger Leif-Åke.

Lösningen är ”solcialism”

Den 17 augusti blev det av. Då samlades en grupp deltagare i solparkens café där solparkens grundare Johan Jenny Ehrenberg hälsade välkommen och inledde med en kort presentation av sina visioner för energiomställningen och klimatomställningen – och vad ETC-företagen genomför i form av solceller, solparker, ekoodling och byggande av klimatpositiva hyreshus i trä.
– Vi behöver prata i segerrapporter. Vi har vunnit slaget om rätten att rädda välden. Tekniken är enormt mycket bättre än för 20 år sedan. Framtiden handlar om att leva fantastiska liv – utan att förstöra planeten, säger Johan Jenny Ehrenberg.
Hen menar att lösningen är ”solcialism”.
– 70 procent av alla utsläpp kommer från energi. Löser vi energifrågan löser vi klimatfrågan. Vi får 120 000 TW från solen. Hur mycket är det? Det är bara en siffra. Hur mycket det är förstår man när all mänsklig energiförbrukning på jorden uppgår till 18 TW. När man berättar det här för människor brukar de säga: Då är ju energifrågan löst. Ja, visst! Det är så. Solel är billigare än någon annan elproduktion på jorden.
– Det handlar om att sätta solceller överallt, på lagerlokaler, villor, vägar… Då löser vi klimatfrågan. Nej, nu har vi pratat tillräckligt – nu går vi ut och tittar på parken.

Utanför ett litet hus som rymmer batterier finns ett bord med en duk av solceller som gör det möjligt att ladda mobilen.

Gruppen rör sig runt och ser olika solcellslösningar, batterier för lagring och frekvenshandel, konst, odlingar, biokolsproduktion och husbygge. Johan Jenny berättar om olika experiment som genomförts i parken. Även det som inte fungerat väl får finnas kvar.
– Här har vi en solcellsblomma. Den ska veckla ut sig när solen skiner, men fungerar helt enkelt inte, säger Johan Jenny.
Annat fungerar. Hen placerar några korvar i en grill i form av ett metallrör. Utan att vare sig elda, koppla in el eller solceller grillas korven. Vid vandringens slut får deltagarna smaka.
– Korven blev lite övergjord, det går snabbt, konstaterar Johan Jenny.


Hen berättar att en tanke var att de anställda i solparken skulle använda metoden för att värma sina matlådor istället för mikrovågsugnen på lunchen.
– Det visade sig att en mulen dag kunde det ta timmar att få matlådan varm, så det fick vi släppa. Nu är det okej att använda mikrovågsugnen, för vi producerar ju solel.
Växthusen i parken har solceller i glasen.
– Det är idiotiskt! De här solcellerna på marken nedanför ger jättemycket mer, säger Johan Jenny och visar.
Gruppen får även en snabb titt på utställningen Befrielsen, där Johan Jenny berättar om sin transerfarenhet och visionen att alla ska kunna välja sitt kön.
– Jag har alltid varit trans, att sminka sig var inte nytt för mig, även om det fortfarande ser för jävligt ut.
Hen lockar gruppen till skratt.

”Kapitalismen livrädd för solceller”

Gruppen kikar även på ETC Torp, en trävilla byggd med samma metoder som de större hyreshusen av ETC Bygg, som finns på flera orter. Bland annat har de dubbelt så mycket solceller på taket än den el de boende förbrukar.
– Vi gör en överproduktion, för ibland är det mörkt. Vi lagrar det vi inte behöver i batterier. Överproduktion är inte slöseri, det skapar effektivitet. Det här kan skalas upp till en hel kommun.
Så vad står i vägen?
– Kapitalismen är livrädd för solceller för att det minskar makten över energin. Det är ganska korkat att ha ett system som bara bygger på en parameter – att göra vinst. Jag får ständigt goda förslag från människor om att göra vinst. Men ETC räknar inte i vinst, vi räknar i klimatnytta. Om man räknar i vinst hittar man inte metoderna som räddar världen. Det är sorgligt men sant.

Leif-Åke Fritz och Anneli Rehnberg.

Efter rundturen pratar Anneli Rehnberg och Leif-Åke Fritz om vad de upplevt.
– Solparken var större än jag trodde, och roligare. Jag visste inte att det fanns så mycket olika saker här, konstaterar Anneli och fortsätter:
– Helhetstänkandet tycker jag är fint. Det är inte bara el, det är trevligt också, med odlingar, konst, djur, café och nytänkande. Det känns att här har man vågat experimentera, inklusive att våga göra lite fel.
Leif-Åke håller med.
– Jag gillar hela Johan Jennys idé. Att bygga upp något på ideell basis nästan, för viljan att sprida kunskapen. Elbolaget gör inte vinst, överskottet går till att sätta upp nya solceller, jag gillar det!
Anneli fyller i:
– Det är inte bara teknik det är också politik, och man kan ställa kontroversiella frågor till Johan Jenny om man vill.

Glimt i ögat och kunskap

Starkast intryck gjorde berättelsen om ETC Byggs klimatpositiva hus på Anneli Rehnberg:
– Jag inser att det hänt väldigt mycket sedan vi byggde vårt hus och jag fick för mycket ägg när vi skulle blanda äggoljetempera. Jag har lite svårt att hänga med i siffror om KW och Kwh, men det gör inte så mycket. Jag fattade helheten och blir rätt upprörd över att politiker tänker mer på att vinna val än att göra det som är bäst för mänskligheten. Det har gjort mig ganska pessimistisk, men det var härligt att träffa Johan Jenny med den envisheten, glimten i ögat och kunskapen. Det var mycket som var intressant för mig.
Vissa saker förvånade. Leif-Åke:
– Jag var inne på toaletten och såg ett tvättställ i trä. Jag tyckte att det var jättetufft!
Han uppskattade även utställningen Befrielsen:
– Det är kunskap som behövs för att få bort fördomar. Utställningen var jättefin, den borde bli permanent.

Vandringen väckte tankar om vad Anneli och Leif-Åke ska göra framåt. Leif-Åke berättar:
– Vi har börjat tänka på parhus från ETC Torp, vi tänker på ålderdomen. Vi bor så fint nu, vi är friska, men har många trappor. På sikt kanske det blir ett parhus från ETC Torp. Det skulle kunna bli ett generationsboende med våra vuxna barn.
De blev dessutom väldigt sugna på att redan nu bygga ett staket av solceller, för att stänga ute rådjur från sina köksträdgårdsodlingar.
– Det skulle vara väldigt kul!

Nya solvandringar

Solvandringen med Johan Jenny Ehrenberg ägde rum i ETC Solpark i Katrineholm den 17 augusti (ytterligare en solvandring skulle skett senare i höst, men har ställts in på grund av dubbelbokning). Håll koll i vårt kalendarium efter nya solvandringar nästa år.

Solceller kan även se ut som tegelpannor, men är då betydligt dyrare.

Dela med dig