Stefan Sundström förbereder inför våren med ETC Tomat

Stefan Sundström visar hur han tar fröer från vitaminrika och naturligt hållbara italienska Ponderosa-tomater som ska odlas till ETC Tomat.

Stefan Sundström visar hur han tar fröer från vitaminrika och naturligt hållbara italienska Ponderosa-tomater som ska odlas till ETC Tomat.

Medans vintern nu brakar ihop som en gammal trumpen president brakar ihop i mina drömmar, förbereder vi oss nu här på ETC Tomat för en intensiv odlings- och fermenteringssäsong. Här sitter jag nu i köket och pillar ur kärnor ur Ponderosa-tomater jag fick av den fantastiske Farbror Grön. 

I oktober skördade han dom och dom har legat på köksbänken hos mej sen dess!

Tycker ni det låter otäckt?  Kemiskt?  Genmanipulerat? 

Sanningen är den att det är en speciell grupp av tomatsorter som odlats väldigt länge i Italien, dom kallas Pienollotomater. Folk där har genom århundraden korsat olika sorter för för att kunna förvara tomater i rumstemperatur i 4-6 månader och då långsamt låta dom mogna. Det enda som händer är att dom torkar lite, men det gör dom bara mer smakrika. 

Så om man på vintern vill slippa köpa sorgliga, smak- och vitaminlösa tomater som ligger och fryser i grönsaksdiskarna efter sin långa fossilbrännande resa från växthusen i Holland och Spanien – då kan man odla dessa!  En dröm för oss som vill vara så självförsörjande det går.  Italienarna hänger upp dem, ungefär som lökflätor i köken eller ute. Kolla den här länken!

Vi kommer att kunna sälja ett begränsat antal plantor efter att de som crowdfundat ETC Tomat fått det de vill ha. 

ETC Bokcafe på S:t Paulsgatan 14 i Stockholm, och i ETC Solpark i Katrineholm. 

Nästa vinter kan ni ta egna fröer och sen bara fortsätter det. Tomatrevolutionen alltså!

Dela med dig