Bubblande energi när ETC Solpark öppnade för säsongen

I lördags öppnade ETC Solpark för säsongen, med evenemanget Grön helg. Fler människor än förväntat dök upp, solparkens projektledare Anna Ludvigsson sprudlar av energi när hon sammanfattar: ”Vi fick en kanonstart”.

Nu har ETC Solpark öppnat för säsongen. Den gångna helgen genomfördes Grön helg, med inbjudna föreläsare, guidning i växthuset och ett nytt café i det stora växthuset. Där fanns möjlighet till självplock av tulpaner och att köpa växter från ETC Odla, bland annat tomat- och chiliplantor.
– Den guidade rundturen i växthuset tog längre tid än vanligt. Många hade frågor och var väldigt intresserade, säger Elin Starck, trädgårdsmästare på ETC Odla.

Nytt för säsongen är att caféet bland annat säljer våfflor, både matvåfflor med getost och färska fikon, och efterrättsvåfflor med sylt och grädde.
– Det visade sig vara oerhört populärt, väldigt mycket mer våffelsmet än vi hade trott gick åt, säger Anna Ludvigsson.

Skogsträdgårdsodlaren Philipp Weiss höll i en av helgens inspirationsföreläsningar. Förutom konkreta tips på hur du kan anlägga en skogsträdgårdsodling – i stor skala, eller så liten som en pallkrage eller på en balkong – berättade han om en ny trend i skolvärlden: Lekotop. Det handlar om att riva upp en trist skolgård med lättskötta kommunala prydnadsbuskar, och istället etablera en lekvänlig biotop, där allt är ätbart. Ett stort antal skolgårdar har hittills satsat på Lekotop, runt om i landet.
– Det var helt fantastiskt när jag kom på återbesök till en av dem ett par år efter att den anlagts. Barnen jag mötte där hade ingen aning om vem jag var, och tog mig spontant med på en rundvandring i lektopen, och det visade sig att de kunde namnet på varje växt. Helt underbart, berättar Philipp Weiss.

Under lördagen sken solen och människor satt och fikade både inne i växthuset och utanför. Under söndagen var vädret sämre, men människor strömmade ändå till Grön helg.
– Det verkade vara uppskattat att det fanns en trädgårdsmästare i växthuset att ställa frågor till. ”Jag har satt tomatfrön, men de tar sig inte, vad gör jag för fel?” var till exempel sådant besökarna undrade, säger Elin Starck.
Hon konstaterar att många besökare stannade en heldag. Gick runt i växthuset, gick en digital guidad tur i solparken, unnade sig en gofika i caféet och insöp konst i parken.
– ETC solpark är ett riktigt trevligt utflyktsmål. Vi är glada att allt fler hittar hit, säger Anna Ludvigsson.

ETC Solpark i vår och sommar

  • Från 13 april har solparken öppet 11–17 torsdag till söndag.
  • Från 1 juni har solparken öppet 11–17 måndag till söndag.
  • 18 maj Vernissage. Då kommer Johan Jenny Ehrenberg till solparken och berättar om den uppmärksammade transutställningen Befrielsen, om kärlek och hat.
  • 19 maj: Utställningen Befrielsen öppnar för allmänheten, pågår t o m oktober 2024.
  • 25 maj: Aptitrundan.
  • Mer information om kommande program i ETC Solpark hittar du här.
Dela med dig